Lærerne blev lovet lyntest i denne uge: Forskel på, om kommunerne er klar

Mens Københavns Kommune er klar til at teste fra i morgen, regner Hjørring med først at være i gang næste uge.

Der er kommunale forskelle på, hvordan de ansatte på landets skoler kan regne med at kunne få de to ugentlige kviktest, de er blevet lovet. (Foto: © Celina Dahl, Scanpix)

- Vores medarbejdere skal kunne gå trygt på arbejde. Og forældre og elever skal være sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at møde op.

Sådan lød det fra formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) 3. februar i forbindelse med, at landets 0. til 4.klasser skulle starte i skole igen.

Men det er ikke alle af landets kommuner, der er helt klar til at levere de ugentlige test.I Hjørring Kommune sidder man for eksempel og krydser fingre for, at man er klar fra næste uge.

- Vi håber, at vi kan stå klar med de to ugentlige tests fra næste uge af, men jeg bliver også nødt til at nævne, at der kan komme uforudsete ting i vejen, siger skole- og dagtilbudschef i Hjørring Kommune Kari Rune Jakobsen.

I Aalborg har man også tidligere meldt ud, at det først ville være muligt at lynteste to gange om ugen fra uge 9, men fredag middag har en ny aftale med Falck netop sikret, at der kommer skub i testningen.

- Vi er glade for at have landet denne her aftale, og den betyder, at vi kan nå at tilbyde én test i denne uge og så ellers kunne tilbyde to fra næste uge af, siger Pernille Simonsen fra Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune.

Det betyder, at Falck fremover vil køre ud til kommunens 52 skoler og tilbyde hurtigtest.

Danmarks Lærerforening: Det er et problem

Hos Danmarks Lærerforening er man trist over, at det ikke er lykkedes alle kommuner at sikre lyntest sammen med skolestarten.

- Det betyder selvfølgelig rigtig meget, hvis man ikke kan få stoppet smittekæderne, så det er et problem det her, siger næstformand Dorte Lange.

Hun mener, at den ufærdige testudrulning må give anledning til, at kommunerne fokuserer på noget andet.

- Så må man fokusere kræfterne på smitteforebyggelse, så lærerne kun skal møde få grupper af elever og ikke have så lange dage.

København er allerede klar i morgen

Mens det går lidt trægt i Nordjylland, så er der kommet godt gang i kviktestene i Københavns Kommune. Her har man valgt, at det er Falck, der selv kører ud og står for testene på skolerne.

- Vi regner med, at alle ansatte kan blive testet to gange om ugen allerede fra i morgen, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

I Region Sjælland, Nordjylland og Midtjylland overtager Falck opgaven med at lynteste borgere, der ikke har noget med skolestarten at gøre, efter leverandøren SOS i går blev fyret. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Her vil mandskabet fra Falck køre rundt til skolerne for at teste de ansatte, der ønsker det.

- Vi har valgt en løsning, hvor en ekstern leverandør står for det, og det har de formentlig kunnet gøre hurtigere, end vi selv kunne have løftet det, siger Jesper Christensen, der vil benytte sig af Falck i hvert fald de næste fire uger frem.

Skulle det her ikke bare ligge fast fra i dag, så lærerne kunne møde ind til helt trygge og klare rammer?

- Det anser jeg simpelthen for urealistisk i forhold til den tidsfrist, vi har haft.

KL: Vi fik opgaven for en uge siden

Hos Kommunernes Landsforening ønsker man ikke at svare på, hvornår man regner med, at et velfungerende testforløb er en realitet i alle landets kommuner, men skriver i en mail til DR Nyheder:

- Der er lige nu gang i et stort arbejde med at uddanne medarbejdere til opgaven, skaffe testkits, værnemidler og i det hele taget få logistikken på plads. Alle arbejder på højtryk for, at lærere, pædagoger, ledere og andet fagligt personale på skolerne kan begynde at blive kviktestet i løbet af denne uge.

- Kommunerne fik opgaven for en uge siden og har brugt tiden siden da på at få gjort skolerne helt gearet til at tage imod børnene igen, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Tre mand ekstra gør tricket i Vejle

I Vejle er man også godt med i forhold til at indfri løfterne om kviktest.

- Vi oplærer personalet i eftermiddag eller i morgen, og så vil jeg ikke love, at vi når alle skolerne rundt to gange i denne her uge, men vi når i hvert fald rundt en gang, siger Diana Krogstrup, der er sundhedschef i Vejle Kommune.

Her har man modsat København valgt at bruge det kommunale testteam, der i forvejen kører rundt og tester på kommunens plejecentre og i hjemmeplejen.

- Jeg udvider testteamet en lille smule, og så ved jeg, at der er tale om folk, der har erfaring med PCR-test i forvejen. Nu skal de bare lige lære kviktest også, siger Diana Krogstrup.

Hvor mange udvider du holdet med?

- Tre personer.

Er det nok til alle skoler i Vejle?

- Ja, for vi har jo et team i forvejen.

Men de har vel andre opgaver på plejecentre og i hjemmeplejen?

- Jo, men deres eneste job er at teste, så vi har lavet nogle effektiviseringer og så er der flere, der er gået lidt op i tid, siger Diana Krogstrup.

DR Nyheder har også talt med Esbjerg Kommune, der fortæller, at de går i gang med at uddanne personale i testmetoder i morgen. Herefter vil man tilbyde tests fra torsdag.

I Odense Kommune lyder det, at man endnu ikke kan melde en endelig plan ud.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Pernille Simonsen, efter skoleforvaltningen i Aalborg lavede en aftale med Falck og altså skar uger af ventetiden i forhold til, hvornår det var muligt at tilbyde hurtigtest.