Læsøs brune bi vinder retsopgør

Den brune bi har vundet retsopgøret med den gule bi på Læsø. EU-domstolen i Luxembourg har afgjort, at det er i orden, at staten har forbudt den gule bi på Læsø for at beskytte den truede brune bi mod krydsning og dermed bevare biologisk mangfoldighed.

Den brune bi tog torsdag stikket hjem i retsopgøret med den gulebi på Læsø. EU-domstolen i Luxembourg afgjorde, at det er i orden,at staten har forbudt den gule bi på Læsø for at beskytte dentruede brune bi mod krydsning og dermed bevare biologiskmangfoldighed. Samtidig påpeger domstolen, at forbuddet mod atindføre gule bier kan virke som en handelshindring. Hensynet til atbevare en dyreart vejer dog tungest. At have Læsø som beskyttetområde er en passende foranstaltning for at sikre overlevelsen forApis mellifera mellifera, i folkemunde kendt som brun Læsø bi.

Sagen ved domstolen i Luxembourg er en udløber af en sag mod enbiavler fra Grenaa, som ved retten i Frederikshavn er tiltalt forat holde gule bier. Han holdt på, at staten ikke måtte forhindrevarernes fri bevægelighed i EU. Hans gule bier var importeret fraItalien med import-tilladelse.

I dommen fra Luxembourg bemærkes det, at handel med bier hidtiler undsluppet harmonisering i EU. Derfor gælder national lov,sålænge EU-retten ikke overtrædes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk