Land efter land sætter AstraZeneca på pause: overblikket over dem her

Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler dog fortsat brugen af vaccinen.

Italien var hurtigt ude og inddrage brugen af et enkelt parti vacciner. Først mandag suspenderede man dog brugen i hele landet. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Mens Danmark som et af de første lande satte brugen af AstraZenecas vaccine på pause allerede den 11. marts, så begynder flere og flere lande nu at følge i Danmarks fodspor.

Det sker, efter at man har fået mistanke om, at vaccinen måske giver bivirkninger, der kan forårsage blodpropper.

Og der er tale om en mistanke. Vi ved nemlig fortsat ikke, om der er en sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og blodpropper.

I dag vil Det Europæiske Lægemiddelagenturs sikkerhedskomité gennemgå den foreløbige data indsamlet om bivirkningerne. Resultatet vil blive fremlagt den 18. marts.

Få status på brugen af den omstridte vaccine her:

Frankrig - Afventer rapport

Mandag besluttede Frankrig at indstille vaccinationer med AstraZenecas vaccine, indtil Det Europæisk Lægemiddelagentur kommer med sin rapport om de mulige bivirkninger ved AstraZeneca.

- Beslutningen om at suspendere brugen af AstraZeneca sker af forsigtighed. Jeg håber, at vi kan genoptage vaccinationerne hurtigt, hvis EMA’s vurdering tillader det, lød det fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Tidligere var meldingen fra den franske sundhedsstyrelse ellers, at man ikke så nogen grund til at sætte brugen af AstraZeneca på pause.

Tyskland - Ikke en politisk beslutning

Også Tyskland besluttede at stoppe deres vaccinationer med den omstridte vaccine mandag.

Det skete på opfordring fra Paul-Ehrlich-Institut for vaccination og biomedicinske lægemidler, der ligger under de tyske sundhedsmyndigheder.

- Dagens beslutning er en ren forsigtighedsforanstaltning. Det er en ren faglig og ikke en politisk beslutning, lød det fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn.

Tyskland har allerede inden meldingen om de mulige bivirkninger ved AstraZeneca oplevet store problemer med at få befolkningen til at tage vaccinen, da den er mindre effektiv end den fra Pfizer og Moderna.

Italien - Suspenderede allerede et parti vacciner torsdag

Italien fulgte mandag i kølvandet på Tyskland og Frankrig, men landet havde faktisk allerede torsdag valgt at droppe et parti af vaccinen efter indberetningen om ”negative følger”.

En lærer i den italienske region Piemonte døde efter at have modtaget vaccinen lørdag, skriver Reuters.

Spanien - Suspenderer i to uger

Som det sidste af de store europæiske lande valgte Spanien at sætte vaccinationerne på pause de næste to uger.

- I løbet af weekenden er risikovurderingen ændret. Fra lørdag til søndag har vi hørt om et tilfælde, hvor en person har fået en blodprop i hjernen i samme stil som de tilfælde, vi har hørt om i Norge og Tyskland, sagde María Jesús Lamas, der er direktør for det spanske Lægemiddelagentur i følge El País.

Holland - Ti tilfælde af bivirkninger

I Holland er der registreret ti tilfælde af bemærkelsesværdige bivirkninger, lød det i går fra hollandske sundhedsmyndigheder, få timer efter brugen af AstraZeneca-vaccinen var blevet suspenderet.

Ifølge et center, der overvåger lægemidler, omfatter de indrapporterede tilfælde blodpropper, men ingen af dem omfatter reducerede antal blodplader som i Danmark og Norge.

Vaccinen er foreløbig suspenderet frem til 29. marts i Holland.

Irland - stopper ud fra forsigtighedsprincip

Søndag 14. marts stoppede Irland med at bruge AstraZeneca-vaccinen ud fra et forsigtighedsprincip med henvisning til meldinger om blodpropper i Norge.

På søndag vil de irske sundhedsmyndigheder diskutere, om man skal genoptage brugen af vaccinen.

Indonesien - Udskyder vaccinationer

I går sagde Indonesiens sundhedsminister, at landet ville udskyde brugen af AstraZenecas vaccine på grund af de europæiske meldinger om blodpropper.

- For at være forsigtige har sundheds- og fødevaremyndigheden midlertidigt udskudt implementeringen af AstraZeneca (vaccinen, red.), mens vi venter på en afklaring fra WHO (verdenssundhedsorganisationen, red.), lød det fra landets sundhedsminister, Budi Gunadi Sadikin.

Indonesien har modtaget 1,1 millioner doser af AstraZeneca-vaccinen gennem Covax-programmet og står til at modtage 10 doser mere i næste måned.

Bulgarien - 57-årig kvinde død

Efter meldinger om, at en 57-årig kvinde var død få timer efter at have modtaget AstraZeneca-vaccinen, stoppede Bulgarien 12. marts med at bruge vaccinen.

Premierminister Boyko Borissov har forklaret, at vaccinen først vil blive brugt, når enhver tvivl om den er ryddet af vejen.

Danmark - Advarer om yderligere bivirkninger

AstraZeneca-vaccinen blev lagt på is i Danmark i to uger fra 11. marts efter meldinger om blodpropper hos flere personer, der havde modtaget vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen har senere oplyst, at en 60-årig kvinde, der døde af en blodprop efter at have modtaget vaccinen, havde højst usædvanlige symptomer.

Norge - Sundhedsplejersker er blevet syge

Al brug af AstraZenecas vaccine blev stoppet i Norge 11. marts efter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger ved vaccinen.

To dage senere afslørede de norske sundhedsmyndigheder, at tre sundhedsmedarbejdere - alle under 50 år - som for nylig var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, blev behandlet for blødninger, blodpropper og et lavt antal blodplader.

- På grund af alvoren undersøger vi grundigt. De er meget syge, sagde overlæge Sigurd Hortemo fra den norske lægemiddelstyrelse til tv-stationen NRK i den forbindelse.

Island - Fulgte i fodsporene på Danmark og Norge

Samme dag som Danmark og Norge stoppede Island med at bruge vaccinen, indtil det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har undersøgt sagen.

Rumænien - Fjerner et enkelt parti

Dele af et parti af vaccinen fra AstraZeneca er blevet bremset i Rumænien. Det skete ligeledes 11. marts. Der er tale om doser, der stammer fra samme parti, som man har rettet mistanke mod i Italien.

Man fortsætter dog med at vaccinere med vacciner, der ikke er fra det pågældende parti.

Thailand - Første land udenfor Europa

Det første land uden for Europa, der trak i bremsen, var Thailand. Det skete 12. marts - samme dag som landets politiske ledere skulle have de første stik.

Det varede dog kun indtil i går, hvor det blev meldt ud, at man nu ville give de første doser i dag.

Den Demokratiske Republik Congo - Afventer Europa

I kølvandet på udviklingen i Europa stoppede myndighederne i det centralafrikanske land DR Congo brugen af AstraZenecas vaccine den 12. marts.

- Vi hører, at flere europæiske lande har suspenderet brugen af vaccinen. Nu vil vi tjekke op på de problemer, de har mødt, lød det ifølge Reuters fra en talsmand for de congolesiske sundhedsmyndigheder.

Venezuela - Tager ikke AstraZeneca i brug

Det sydamerikanske land Venezuela har ikke tænkt sig at benytte AstraZeneca-vaccinen lige foreløbigt. Det forklarede vicepræsident Delcy Rodriguez mandag på statsligt TV, skriver NRK. Afgørelsen er truffet på grund af "vaccinens effekt på patienterne".

Letland - Indstiller vaccinationer indtil videre

I Letland har man tidligere suspenderet brugen af AstraZeneca-vacciner fra et bestemt parti. Men nu har man besluttet helt at indstille brugen af vaccinen indtil videre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk