Tema MRSA

Landbrug og Fødevarer: Skuffede over Højesterets dom i MRSA-sag

Advokaten for Landbrug og Fødevarer tager selvfølgelig dommen til efterretning, men understreger skuffelsen i, at aftaler ikke er blevet overholdt i sagen.

Landbrug og Fødevarer frygter, at landmænd nu bliver stigmatiseret, når det bliver offentliggjort, hvem der har svinebesætninger med MRSA. (Foto: claus fisker © Scanpix)

To journalister har med Højesterets dom i ryggen fået tilladelse til at offentliggøre adresserne på de svinebesætninger, der er smittet med den smitsomme sydom MRSA.

Landbrug og Fødevarer havde ellers forsøgt at forhindre journalisterne i dette, men organisationen har tabt sagen.

- Vi er selvfølgelig skuffede. Vi havde vundet sagen i Landsretten, og vi havde håbet at gøre det samme i Højesteret, men det var så ikke tilfældet, og vi respekterer selvfølgelig dommen, siger Håkun Djuurhuus, der er Landbrug og Fødevarers advokat på sagen.

MRSA

I 2006 var ingen i Danmark diagnosticeret med MRSA CC398. I dag er op mod 12.000 danskere smittet – langt de fleste uden at vide det. Vi følger MRSA her - og DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med i vores tema om MRSA.

Gå til tema

For Landbrug og Fødevarer handler sagen om, at navne og adresse på de landmænd, der havde og har svinebesætninger med MRSA-smitte, nu vil blive offentliggjort, og at det dermed vil føre til stigmatisering af de ramte landmænd og deres familier.

Landmændene deltog frivilligt i en videnskabelige undersøgelse om MRSA under forudsætning om anonymitet, men alligevel kunne to journalister offentliggøre navne og adresser på lændmændene - noget de i byretten blev idømt dagbøder for, og som blev fastslået i Landsretten ikke var i orden.

Men nu har Højesteret altså omstødt den del af dommen.

- Hvis landmændene vidste, at de skulle få offentliggjort deres navne og adresse, så havde de ikke medvirket frivilligt i undersøgelse, og det, man er ved at gøre, er, at man ikke respekterer den aftale, der blev indgået - og det var det, vi forsvarede, siger advokat Djurhuus.

Sagen kort

  • 48 landmænd deltog mellem 2008 og 2011 frivilligt i en undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen om forekomsten af MRSA i deres svinebesætninger.
  • Journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen søgte i foråret 2012 aktindsigt i resultaterne.
  • Efter to afslag gik journalisterne til Folketingets Ombudsmand, som i juni 2014 gav dem medhold i, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at nægte aktindsigt.
  • Det førte til, at Landbrug & Fødevarer i juli 2014 stævnede Fødevarestyrelsen for at forhindre, at oplysningerne om svinebesætningerne blev udleveret til journalisterne.
  • Journalisterne blev dømt dagbøder i retten. Landbrug og Fødevarer fik medhold i Landsretten, men har nu altså tabt sagen i Højesteret.