Landbrugets forkerte fortælling om antibiotika

Dansk landbrug har igen og igen sagt, at danske svineproducenter er duksen i Europa og bruger mindre antibiotika end de andre lande. Det viser sig nu ikke at være rigtigt. Ny undersøgelse viser, at hollandske svineproducenter bruger 20 procent mindre antibiotika end danske.

En ny undersøgelse viser, at hollænderne svineproducenter bruger 20% mindre antibiotika end de danske. (Foto: DR Nyheder)

Igen og igen har ledelsen i dansk landbrug sagt, at danske svineproducenter er duksedrengen i forhold til deres europæiske kolleger.

Svineproducenternes kongres i Herning i oktober 2013 sagde direktør i Dansk Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard:

-Vi ligger blandt det absolut laveste antibiotikaforbrug pr. kg. svinekød i verden - 3-5 gange lavere end vore øvrige europæiske kolleger.

Og i sommeren 2013 citerede det amerikanske landbrugsmagasin Agri-Pulse kvalitetschef i Videncenter for Svineproduktion, Asger Nielsen, for følgende:

- I Holland bruger de på grund af Danmarks høje standard dobbelt så megen antibiotika.

Landbrugets fortælling om danske svineproducenters lave antibiotikaforbrug viser sig nu ikke at være rigtig.

Ny undersøgelse viser det modsatte

For nylig offentliggjorde forsker ved Landbrugsøkonomisk Forskningsinstitut(LEI) under Wageningen Universitet i Holland, Nico Bondt og seniorforsker på DTU, Vibeke Frøkjær Jensen en analyse, hvor antibiotikaforbruget i den danske og den hollandske svineproduktion i 2012 sammenlignes.

- Vores undersøgelse viser, at danske svineproducenter i 2012 brugte cirka 20 procent mere antibiotika pr. kg. levende dyr i staldene end hollandske svineproducenter gjorde, siger Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU til DR Nyheder.

I modsætning til fortællingen fra dansk landbrug, så viser den nye undersøgelse altså, at danske svineproducenter i 2012 brugte væsentligt mere antibiotika end deres hollandske kolleger. Se undersøgelsen omtalt her.

Søren Gade: Vi bruger mindst i hele verden

Også direktør for Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, har markedsført, at danske svineproducenter er dukse, når det gælder antibiotikaforbrug til svin. 24. januar 2013 sagde Søren Gade til BT:

- Vi er faktisk det land i verden, der har det aller allermindste antibiotikaforbrug i vores svineproduktion.

Forsker: Umuligt at sammenligne

Men det er altså forkert, siger seniorforsker ved DTU, Vibeke Frøkjær Jensen.

Ifølge forskeren er det umuligt at sammenligne antibiotikaforbruget til danske svin med andre landes forbrug, fordi der ikke findes sammenlignelige data.

- Det eneste land, der har sammenlignelige data, er Holland, og hollænderne bruger altså mindre til deres svin end vi gør til vores, siger Vibeke Frøkjær Jensen til DR Nyheder.

Landbruget er imponeret over hollænderne

Direktør i Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard, erkender, at hollandske svineproducenter har reduceret brugen af antibiotika voldsomt.

- Der findes andre tal, der indikerer, at hollænderne cirka ligger på niveau med os, men de har de seneste år reduceret forbruget mere end vi selv har, og det er vi imponerede over, siger Nicolaj Nørgaard til DR Nyheder.

Landbruget vil fortsætte fortællingen

Selv om det ifølge Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU slet ikke er muligt at sammenligne danske svineproducenters antibiotikaforbrug med andre lande end Holland, så vil dansk landbrug fortsætte sin fortælling.

- Vi er stadig blandt dem, der bruger mindst, men fra nu af må vi jo nok nævne hollænderne også, siger direktør i Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard til DR Nyheder.