Landbrugsformand om iltsvind-kritik: 'Vi holder os inden for den lovgivning, der er'

Danmarks Naturfredningsforening mener, at det er landbrugets skyld, at 80 ton fisk er døde på grund af iltsvind i jysk sø.

Filsø er den anden største sø i Jylland og ligger i sydvestjylland. På grund af iltsvind er 80 ton fisk pludselig døde. (Foto: Åge V. Jensens Naturfond)

I Jyllands næststørste sø, Filsø, er 80 ton fisk pludselig døde på grund af iltsvind.

Danmarks Naturfredningsforenings mener, at landbruget bærer den største del af skylden på grund af forurening.

Men den udmelding giver Niels Laursen, der er formand for Sydvestjysk Landboforening, ikke meget for.

- Dansk landbrug holder sig inden for den lovgivning, der er. Hvis der skal yderligere til, skal vi da tale om det, så vi kan finde en langsigtet løsning. Det koster bare mere, siger han.

Mener du, at lovgivningen er god nok, når der kan ske det, vi har set i Filsø?

- Ja. Jeg mener, at den er god nok, som den er i dag. Der er en grund til, at vi i norden stadig drikker vores eget grundvand.

Er det i orden, at der er en hændelse med organisk materiale, hvor 80 ton fisk dør?

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at fisk dør, hvis der er sket en forurening. Men nu er Filsø jo en ny sø, som er meget fyldt med organisk materiale. Men vi er da parate til at kigge på det, men det skal være konstruktivt i stedet for at sidde på hver sin side og kaste med sten. Så finder vi ikke nogle langsigtede løsninger, siger han og fortsætter:

- Men det er jo ikke så enkelt, da det kræver, at lovgivningen bliver lavet om.

Kombination af klimaforandringer og landbrug

Det er et hold forskere fra Københavns Universitet, der har konstateret iltsvind i Filsø efter en række undersøgelser.

Ifølge forsker Theis Kragh, der også er lektor på Ferskvandsbiologisk Laboratorium ved Københavns Universitet, skyldes iltsvindet i den store sø en kombination af klimaforandringerne med varmere temperaturer, færre men kraftigere byger og landbrugets udledning gennem dræn, der ligger i området omkring søen.

- Hvis landbrugets dræn ikke var der, men i stedet et helt naturligt opland omkring søen, så havde vi ikke set iltsvindet - også selvom vi har haft en tør og varm sommer. Men samtidig skyldes det også det ekstreme vejr i år. De andre år har vi ikke haft nogle problemer med iltsvind i Filsø, selvom vi har haft tørre og varme perioder, siger Theis Kragh og fortsætter:

- Det er et udtryk for, at den sommer, vi har haft i år, er lige præcis det, vi kan forvente som et fremtidsscenarie med klimaforandringer, hvor ekstra varme somre og kraftigere nedbør bliver hyppigere.

Facebook
Twitter