Landbrugslobby talte usandt om CBS-parløb

Bæredygtigt Landbrug hævdede, man ikke havde leveret tal til omstridt forskningsrapport. Nu trækker direktør i land.

Direktøren for Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, har tidligere sagt, at organisationen ikke har leveret tal til rapporten. Men det har den faglige direktør, viser aktindsigt. (© dr)

Da CBS offentliggjorde rapporten om ”Dansk Landbrugs Rammevilkår og Konkurrenceevne”, var der officielt tale om en fuldstændig uvildig forskningsrapport.

Og da Bæredygtigt Landbrug blev spurgt, hvordan de havde været involveret i forskningsprocessen i et interview med Altinget, så benægtede direktør Hans Aarestrup, at Bæredygtigt Landbrug havde bidraget til forskningen.

- Og så har vi af og til spurgt, hvornår der mon kom nogle resultater, men vi har ikke blandet os. Vi har ikke hjulpet med tal. Vi har ikke hjulpet med noget som helst,” sagde Hans Aarestup til Altinget.dk og uddybede i Deadline den 21. august:

- Vi har ikke skrevet et bogstav i den rapport.

Også projektleder Torben Vagn Rasmussen, der er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har været med til at udarbejde rapporten, har tidligere afvist, at landbrugsorganisationen har været med til at lave forskningen.

- Det er en idé, som jeg har bragt videre fra et tidligere CBS-projekt om landbruget. Så det er ikke bestilt af Bæredygtigt Landbrug. Og Bæredygtigt Landbrug har ikke været med til at lave projektet, har Torben Vagn Rasmussen tidligere udtalt til Altinget.dk.

Faglig direktør sendte tal og referater

Men som DR Nyheder kunne fortælle tidligere i dag, så har organisationens faglige direktør, Jørgen Ewald, leveret tal og referater til forskningsrapporten. Også uden at det er kildeangivet i den publicerede rapport.

Og ifølge professor emeritus Heine Andersen, der forsker i god forskning ved Københavns Universitet og har siddet i praksisudvalget selvsamme sted, så passer det simpelthen ikke med virkeligheden.

- Nej, det gør det jo ikke ud fra de mails og de oplysninger, jeg har læst. For der står jo, at Bæredygtigt Landbrug ikke har været med til at lave projektet. Og det passer jo ikke sammen med, at det er formanden, der har skrevet ansøgningen, og at de også har været med på flere forskellige trin af projektets udførelse. Så det må jeg sige: Det passer jo ikke.

Er det usandt?

- Jo, det synes jeg, det er ud fra de oplysninger, jeg har fået og de mails, jeg har set.

Forsker havde kontrakt med Bæredygtigt Landbrug

Også forskeren bag rapporten, Troels Troelsen, har tidligere udtalt sig om armslængden mellem ham og CBS på den ene side og Bæredygtigt Landbrug på den anden side. Det skete, da han i Deadline på DR2 blev spurgt til Bæredygtigt Landbrugs rolle. Det nægtede han at svare på:

- Med hensyn til finansieringen fra Bæredygtigt Landbrug, så nægter jeg at tage den stilling op. Det er Promilleafgiftsfonden, der på baggrund af et hav af ansøgninger udtager cirka halvdelen af de samlede, der er. De har finansieret det fra A til Z og det er dem, jeg har indgået forskningskontrakten med. Jeg kan slet ikke se, at det er andet end man ønsker at beklikke en i øvrigt rimelig måde at finansiere en rapport på.

Men også den oplysning strider mod dokumenterne i sagen. Her fremgår det nemlig, at forskningskontrakten er indgået mellem CBS og Bæredygtigt Landbrug.

Landbrugslobby: Vi har ikke brugt timer på det

I Bæredygtigt Landbrug erkender direktør Hans Aarestrup i dag, at de tidligere udtalelser ikke helt står mål med virkeligheden.

- Det stemmer jo dårligt overens, men det jeg kan sige, det er: jeg føler ikke, vi har haft arbejde med det som sådan. Jørgen Ewald er jo en meget vidende person. Hvis jeg sad og manglede et eller andet tal, så kunne jeg også finde på at ringe til Jørgen Ewald og spørge, om han havde en ide om, hvor jeg kunne finde det tal, siger han.

I stedet mener direktøren for Bæredygtigt Landbrug, at det handler om, han ikke har bedt nogen ansatte bruge tid på det.

- Hvis jeg siger, vi havde været involveret, så tænker jeg det på den måde, at jeg på et tidspunkt havde sagt til Jørgen Ewald: Nu må du bruge timer på at hjælpe med den der rapport. Hvis det er sådan, der er en, der ringer til mig og spørger om et godt råd: Det er ikke noget, vi skriver timer på for.

- Det skal forstås sådan, at jeg har heller ikke forbudt nogen i BL, hvis de er blevet ringet op, at give et tal eller komme med noget inspiration. Så må de gerne give et tal. Men vi har ikke sat os ned sammen med Torben og Troels og sagt, hvordan gør vi det, og hvordan gør vi det.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Troels Troelsen, men han har ikke ønsket at medvirke.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter