Lande skifter farve: Flere danskere skal testes, når de kommer hjem fra ferie

Dele af Grækenland og det meste af Spanien bliver gule i rejsevejledningerne.

Alicante i Spanien. Danskere, der vender hjem fra ferie i landet, skal fremover lade sig teste når de kommer hjem. (arkivfoto) (Foto: VIBEKE TOFT © Ritzau Scanpix)

På grund af stigende smitte er der flere pletter på Europa-kortet, der nu skifter farve i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Holland og Luxembourg farves nu gule, hvilket betyder, at man skal være ekstra forsigtig. Det samme gælder hele Spanien på nær den lille enklave Ceuta i Nordafrika samt dele af Grækenland - blandt andet hovedstaden Athen samt de populære ferieøer som Kreta, Rhodos og Kos.

- Hvis man kigger på Europa, er der flere områder, der nu går fra grøn til gult, og det betyder, at man skal være opmærksom på, at smitten er steget. Og det betyder også, at man skal testes, når man kommer hjem igen, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Vaccinerede og tidligere smittede undtaget

Kravet om test senest 24 timer efter hjemkomst gælder dog ikke folk, der er færdigvaccinerede eller immune efter tidligere smitte.

- Alle dem, der ikke falder inden for de to kategorier - det er stadig mere end halvdelen af den danske befolkning - skal altså testes, når de kommer hjem, siger han.

Der er dog ikke længere et krav om, at man skal gå i isolation, mens man venter på testsvaret.

Til gengæld opfordrer Erik Brøgger Rasmussen til, at man lader sig teste med en PCR-test, så myndighederne med det samme kan se, hvilken variant af corona man eventuelt er smittet med.

Regner ikke med, EU-lande havner i rød

Otte procent af de seneste syv dages smittetilfælde formodes at være personer, der har taget coronavirus med hjem fra Spanien.

Det viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som er baseret på, hvad de smittede fortæller smitteopsporingen.

Der er dog ikke umiddelbart fare for, at Spanien eller andre EU-lande havner i den røde kategori, hvor rejser frarådes, vurderer Erik Brøgger Rasmussen.

- Hvis vi skal skifte til rød, så er det fordi, der kommer en variant (af covid-19, red.), som er ny og meget bekymrende. Det, der driver smitten i Spanien, er den samme variant, der driver smitten i Danmark i øjeblikket, nemlig deltavarianten, siger han.

Storbritannien farves rød

I Grækenland er det ikke alle regioner, der bliver gule. Det Nordlige Ægæerhav, Østmakedonien og Thrakien, Centralmakedonien, Vestmakedonien, De Ioniske Øer, Vestgrækenland, Centralgrækenland og Peloponnes er fortsat grønne.

Ved dagens opdatering farves også hele Storbritannien på nær Wales rød. Det vil sige, at alle rejser til landet frarådes.

Letland og Fransk Guyana ændrer også farve til skraveret orange, som betyder, at landene har indført betydelige indrejserestriktioner.

Fra direktøren for Udenrigsministeriets Borgerservice lyder der en advarsel om fortsat at holde afstand, når man er på sin feriedestination.

- Man må ikke, når man tager på ferien, slappe fuldstændigt af og tro, at så kan man ikke blive smittet, bare fordi man har fri. Det kan man godt, og det skal man huske i Spanien og alle andre steder, man tager hen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk