Landmænd: Dansk frugt er foran i kampen mod pesticider

Landbrug og Fødevarer er stolte over, at dansk frugt indeholder mindre pesticider end udenlandsk frugt.

(© Colourbox)

Der er rester af sprøjtemidler i lidt over halvdelen af dansk frugt og grønt. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Fødevarestyrelsen.Glædeligt, mener Landbrug og Fødevarer, der slår fast, at Danmark er foran med hensyn til at holde frugt fri fra pesticider.- Vi er utrolig stolte over, at vi, sammenlignet med udlandet, har så lav en koncentration af pesticidrester i vores frugt og grønt, siger viceformand i Landbrug og Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, til Ritzau.

Positiv fødevareministerLandbrugsorganisationen er dermed enig med fødevareminister Dan Jørgensen (S), der er positiv over, at dansk frugt holder sig inden for grænseværdierne.- Det er flot og glædeligt, at dansk frugt og grønt klarer sig så godt i sammenligning med udenlandske konkurrenter, og det sætter en streg under den fødevaresikkerhed, der for mig at se er blevet et dansk varemærke, fastslår han i en pressemeddelelse.Rapporten fortæller, at der er pesticidrester i 58 procent af det frugt, som er blevet testet for 2012. Året før lå tallet på 39 procent.Stigning ikke problematiskLars Hvidtfeldt mener ikke, at man skal se den store dramatik i, at antallet af pesticidrester er steget.- Det er et spørgsmål om vind og vejr. Der vil altid være variation fra år til år. Vi skal hæfte os ved, at vi ligger under grænseværdierne og ligger lavt sammenlignet med udlandet, siger han.

Danmark klarer sig godtKigger vi ud over Danmarks grænser, klarer dansk frugt sig bedre end udenlandsk frugt. I EU fandt man rester af sprøjtegifte i 69 procent af frugt, mens niveauet uden for EU lå på 74 procent.- Vi bestræber os hele tiden på, at mindske brugen af plantebeskyttelsesmidler yderligere, samtidig med, at vi beskytter vores planter optimalt, siger Lars Hvidtfeldt.Fødevareministeren mener også, at Danmark kan have en konkurrencefordel, da man kan markedsføre den pesticidfri danske frugt i udlandet./ritzau/

Facebook
Twitter