Landmænd: Højt antibiotikaforbrug beviser intet

Journalisters bud på hvilke svinefarme i Danmark, der er smittet med MRSA har intet med virkeligheden at gøre, lyder det fra Landbrug og Fødevarer.

137 danske svineproducenter har ifølge Fødevarestyrelsen fået et såkaldt "Gult Kort" for overdreven brug af antibiotika inden for det sidste år.

137 danske svinefarme er sandsynligvis ramt af den antibiotika-resistente stafylokok-bakterie MRSA.

Sådan lyder påstanden fra en gruppe journalister, som i dag har offentliggjort et kort over danske svinebesætninger, som har et overforbrug af antibiotika. Det skriver Jydske-Vestkysten.

Det er nemlig en tommelfingerregel, at mere antibiotika betyder flere tilfælde af resistente bakterier, skriver journalisterne.

Men overskridningen af grænseværdien for antibiotika, som betyder, at de 137 svinefarme har fået et såkaldt "Gult Kort" af Fødevarestyrelsen inden for det sidste år, er ikke ensbetydende med, at svinebesætningerne er ramt af MRSA.

Det mener svineproducenternes brancheforening, Landbrug og Fødevarer.

- Det er simpelthen forkert

- Hvis du har fået et gult kort i "Gult Kort" ordningen, betyder det, at du har overskredet de grænseværdier, som er fastsat for brug af antibiotika. Ikke at din besætning har MRSA 398. Det er simpelthen forkert, siger chefkonsulent og dyrlæge Jan Dahl fra Landbrug & Fødevarer.

Samtidig afviser Landbrug og Fødevarer, at listen fra Investigative Reporting Denmark på nogen måde stemmer overens med den hemmelige liste, som Fødevarestyrelsen har udarbejdet - en liste som Landbrug og Fødevarer har stævnet staten for.

- Landbrug & Fødevarer har stævnet staten for at forhindre stigmatisering af de svineproducenter der er registret på den anden liste som at have grise smittet med MRSA CC 398. Listerne er ikke det samme, og kan ikke sammenlignes, siger Jan Dahl.

Træt af at vente på myndighederne

Listen over de 137 svinefarme er udarbejdet af som reaktion på, at myndighederne trods et påbud fra ombudsmanden har tilbageholdt oplysninger om de smittede besætninger i to år.

Senest besluttede Fødevarestyrelsens at udskyde offentliggørelsen af en liste, der viser, hvilke danske svinefarme, der er ramt af MRSA-bakterien. Offentliggørelsen er udskudt så længe sagen med svineproducenterne kører, lyder det.

Facebook
Twitter