Landmænd i karantæne på hospitaler

I Holland er lægerne så bange for de multiresistente bakterier i landbruget, at landmænd der bliver indlagt kommer i karantæne.

Landmænd risikerer at sprede smitte med multiresistentebakterier fra stalden til hospitalerne. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nordjylland)

Læger finder multiresistente bakterier i flere og flere patienter, viser tal fra Statens Seruminstitut. En stadig større del af bakterierne stammer fra svineproduktionen, og så spredes de til os andre, når vi har kontakt med folk, der arbejder i landbruget.

Landmænd spreder smitte

Professor og overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital kan fortælle om flere patienter, som er smittet via kontakt med ansatte i landbruget.

- Det kan være en landmand, der får et sår på benet, og som så bringer de resistente bakterier ind til sit nyfødte barn, der så får en livstruende lungebetændelse, siger professor og overlæge Hans Jørn Kolmos.

Dødeligheden ved at blive smittet med en resistent bakterie er da også meget større end ved almindelige infektioner.

Hollandske tilstande

Hans Jørn Kolmos advarer om, at hvis ikke forbruget af antibiotika falder i det danske landbrug, så kan vi risikere, at landmænd skal i karantæne, når de bliver indlagt på et hospital.

- Hvis landmænd kommer på hospitalet i Holland, så kommer de automatisk i karantæne, hvor det bliver undersøgt om de bærer resistente bakterier. Risikoen er ellers for stor for, at de spreder bakterierne på resten af hospitalet, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Overlægen fra Odense Universitetshospital mener, at vi også i Danmark kan blive nødsaget til at indføre lignende tilstande for at begrænse smittespredningen.