Landmænd klipper grisehaler ulovligt

Danske svineproducenter klipper rutinemæssigt halerne på de nyfødte smågrise. Hver dag klippes over 69.000 haler, og i langt de fleste tilfælde er det ulovligt, afslører TV-Avisen.

Langt de fleste grise får klippet halerne, og i langt de fleste tilfælde er det ulovligt. (© AP Graphics)

Danske landmænd overtræder rutinemæssigt dyreværnsloven.

Når smågrise kommer til verden i de danske stalde, så klippes halerne i langt de fleste tilfælde.

- Jeg tror ikke, jeg kender nogen konventionelle svineproducenter, som ikke kuperer halerne, siger formanden for de danske svineproducenter, Torben Poulsen til TV-Avisen.

Ulovligt at kupere rutinemæssigt

Det er i strid med loven at kupere haler rutinemæssigt. Og det er der en god grund til, siger professor Jan Ladewig, Københavns Universitet.

- Det er et operativt indgreb, og hvis det bliver gjort uden bedøvelse, så påfører det grisene smerte, og det er ikke i dyreværnslovens øjemed, siger han.

69.500 kuperinger dagligt

Men det blæser svineproducenterne på. Ifølge en undersøgelse fra EU's organisation for fødevaresikkerhed, så får 99,2 procent af de danske grise - eller 69.500 hver dag - kuperet halen uden bedøvelse.

Torben Poulsen siger, at kuperingerne sker for at undgå, at grisene bider hinanden i halerne.

- Hvis vi kuperer halerne, så undgår vi halebid.

Men loven tillader kun at kupere haler, hvis man har et dokumenteret problem med halebid. Alligevel har det ingen konsekvenser for landmanden.

- Det eneste jeg kender til er, at nogle har fået påtale, fordi halerne er kuperet for meget, siger Torben Poulsen.

Myndigheder lover at stramme op

I Veterinærdirektoratet erkender man, at det er tid til at stramme op.

- Når samtlige svin får klippet halerne, så er vi nødt til at følge lidt mere op på den regel, at landmanden skal dokumentere, at det er nødvendigt, siger Jan Mousing, direktør i Veterinærdirektoratet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter