Landmænd kunne bestille ulovlig sprøjtgift

Østjylland Politi efterforsker en sag mod en jysk gødningsmafia, der ulovligt har importeret sprøjtegift og kunstgødning til salg i Danmark.

Gennem flere år har landmænd i hele landet bestilt ulovlig sprøjtegift hos to danske bagmænd, som har hentet det i Tyskland.

Via et bestillingssystem har danske landmænd kunne bestille ulovlige sprøjtegifte og kunstgødning hos to jyske bagmænd, som har organiseret en omfattende ulovlig import hen over den dansk-tyske grænse.

Det fremgår af en aktindsigt i myndighedernes korrespondance om den opsigtvækkende sag, som Politiken har fået.

Den omfattende import er foregået ved, at landmændene har afgivet bestilling til de to bagmænds selskab, der ifølge Politikens oplysninger så har fået hentet varerne på et lager i byen Leck i Nordtyskland, hvorfra de på lastbil er blevet kørt ud til landmændene.

21 forbudte ton gift

Importen, der involverer over 500 lastbilsendinger i perioden 2007 til 2009, har gjort det muligt for landmændene at bryde miljøreglerne og sprede mere kunstgødning og sprøjtegift ud på markerne end tilladt.

I alt er der uden om myndighederne blevet importeret 15.000 ton gødning og 45 ton sprøjtegift, hvoraf 21 ton er forbudte her i landet. Sagens organiserede og omfattende karakter vækker uro hos eksperterne.

- Det er stærkt bekymrende. Vi snakker ikke bare om fire landbrug, der er kommet skævt af sted, siger Mogens Flindt, lektor i biologi på Syddansk Universitet, til Politiken.

Omfattende sag

Sagen efterforskes i øjeblikket af Østjyllands Politi, der ikke kan oplyse, hvornår man regner med at kunne rejse tiltale mod bagmændene og de involverede landmænd.

- Der er tale om en omfattende sag, som involverer personer i hele landet, siger Morten Holm fra anklagemyndigheden i Østjyllands Politi.

Facebook
Twitter