Landmænd nærstuderer vejrkort og sender grise afsted om natten: Hedebølge har gjort svineeksport til et puslespil

Når grisene må blive i stalden, er det dyrt for landmændene og kan risikere at gå ud over dyrevelfærden.

Når temperaturerne bliver for høje, må svinetransporter enten aflyses eller bookes om til at foregå om natten. (Foto: Grafik: Søren Winter Nørbæk © DR Nyheder)

32 grader i Gdansk, 37 grader i Milano og 33 grader i Bratislava.

Når vejrkortet for Europa melder om hedebølge, så giver det sved på panden hos de danske eksportører af grise.

Danmark sender nemlig i stor stil både smågrise og avlsdyr til lande syd for grænsen, men de må ikke komme på langtur, når temperaturen når over 30 grader.

Derfor bliver danske svinetransporter lige nu aflyst på stribe – og mange grise må blive i danske stalde. Og det kan give problemer for svinebønderne.

- De sidste to dage har vi ikke kørt nogen grise overhovedet, fordi det også har været så varmt i Danmark, siger Holger Bøgebjerg Sørensen, indehaver af transportfirmaet Porc-Ex i Kolding.

- Vi kan ikke køre igennem områder, hvor temperaturen overstiger 30 grader. Det stiller jo mange store krav til planlægningen af transporten, da vi skal analysere vejrudsigterne ned gennem Europa.

Alternativet for nogle af de danske grisetransporter er lige nu at køre afsted på andre tidspunkter af døgnet.

- Nogle transporter kan ikke lade sig gøre og bliver udsat. Eller også omdirigerer vi dyrene til en anden destination, som ligger tættere på Danmark – for eksempel Nordtyskland eller Polen. Her kan vi køre om natten for at undgå de høje temperaturer, fortæller Holger Bøgebjerg Sørensen.

Fødevarestyrelsen har afvist 250 svinetransporter

Det er hos Fødevarestyrelsens eksport-kontrolcenter i Vejen, at der bliver holdt øje med alle danske dyretransporter, der skal ud af landet.

Styrelsen sikrer sig også, at de danske svinetransporter overholder reglerne og blandt andet ikke kører rundt med grisene ved for høje temperaturer.

  • Hos Fødevarestyrelsen har man vejrkort som disse, der kan vise temperaturer i hele Europa. Rammer turen over 30 grader, som her i Hamborg, må grisene ikke transporteres. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt © DR Syd)
  • Turen her fra Nordjylland går via Hamborg og Berlin hele vejen ned til den polske by Łódź. Forsendelsestiden for grisene må ikke overstige 24 timer. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt © DR Syd)
1 / 2

Alle transporter skal registrere deres rute ned gennem Europa. Ruten bliver lagt ind i et kort, hvor Fødevarestyrelsen også kan se de forventede temperaturer på rutens forskellige stop.

- Her har vi for eksempel en rute fra Nordjylland mod Polen på mandag, fortæller dyrlæge Grethe Nielsen og peger på kortet på sin computerskærm.

- Men det bliver faktisk for varmt på den rute, for de rammer Hamborg omkring klokken 16 om eftermiddagen, og på kortet kan jeg se, at temperaturen ligger omkring 32-34 grader. Så den bliver jeg nødt til at sende tilbage og anmode om en ændring af planlægningen.

I år har Fødevarestyrelsen indtil videre allerede afvist planerne for 250 ansøgninger om at transportere grise. I hele 2021 var der kun 137 afvisninger.

- Grise kan ikke temperaturregulere som i naturen, når de står på en lastbil. Så høje temperaturer og dyretransporter er altid bekymrende, siger Carl Christian Larsen Lange, enhedschef i Fødevarestyrelsens kontrolcenter.

- Derfor kører vi den her meget hårde kontrol for at sikre, at der ikke bliver sendt nogen svin afsted, som har det for varmt eller får det for varmt.

Danske svin bliver eksporteret til lande i hele Europa - herunder også østeuropæiske lande som Polen, Rumænien og Slovakiet. (© Janus Engel/Ritzau Scanpix)

Giver pladsmangel i staldene

Selvom der er nogle svin, som får lov til at leve nogle flere dage, så er det faktisk ikke godt for dyrene at blive i de danske stalde.

Det fortæller Jeppe Bloch, der er svineavler ved Vejen og formand for Danske Svineproducenter.

- Det er ikke sjovt at blive i stalden, hvis der bliver mindre og mindre plads, for grisene bliver jo ved med at vokse. Så der er ingen tvivl om, at det vil have en negativ effektvelfærden for vores grise. Og vi har jo også nye grise, som kommer til hver uge, så vi er afhængige af at komme af med vores dyr.

Desuden har krigen i Ukraine også ramt den danske svineavl. Og det gør ondt på økonomien, når man som Jeppe Bloch eksempelvis producerer 25.000 slagtesvin.

- Foderet koster helt vildt meget lige nu på grund af konflikten i Ukraine. Så det er også dyrt at beholde svinene i staldene lige nu.

Jeppe Bloch tror dog, at svineavlerne nok skal klare sig igennem den europæiske hedebølge.

- På den lange bane kan det betyde, at der bliver et problem med at have plads til dyrene i staldene. Men på den korte bane tror jeg nok, at de fleste af os finder en løsning og rykker rundt, så vi kan have plads til grisene.

- Og så må vi håbe, det snart bliver koldt igen.