Landmænd om ulveflok: De skal kunne skydes

Ulveplanen tager ikke højde for, at de formerer sig med den hast, vi nu ser, mener landbrugsformand.

Vildtkameraer har optaget billeder af flere ulveunger, og det får landmændene til at kræve tilladelse til at skyde ulvene. (Foto: Naturstyrelsen)

Når indvandrede ulve begynder at formere sig i større kuld, er det en trussel mod både landmænd, deres husdyr og brugen af naturen til rekreative formål.

Det mener formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, som vil have den eksisterende ulveforvaltningsplan fra 2014 lavet om.

- Den tager afsæt i, at vi havde nogle få strejfende ulve, som man forventede kunne leve nogenlunde væk fra menneskelig aktivitet. Men når de yngler på den her måde i løbet af ganske kort tid, kan vi stå med et betydeligt antal ulve, som intet har at frygte og ingen naturlige fjender har, siger han.

- Landmanden må ikke engang jage dem, selv om de angriber hans husdyr, og så bliver situationen helt uholdbar.

Det er nye videooptagelser fra Vestjylland af Danmarks første ulvefamilie på formentlig op mod otte unger, der har fået Merrild frem i skoene.

Forvaltningsplanen sikrer ud over at beskytte den fredede ulv også, at fåreavlere kan få erstatning ved ulveangreb, og at husdyrejere kan søge om tilskud til at lave ulvesikre indhegninger.

Men det er ifølge Merrild ikke godt nok i den nye situation.

/ritzau/