Landmænd opgiver økologien

Stadig flere landmænd opgiver økologien og skifter til konventionel mælkeproduktion.

Fordi økologiske køer skal på græs, koster det mere at udvide driften, hvilket betyder, at mange landmænd laver konventionelt landbrug i stedet.

Landmændene stopper i stor stil med den økologiske mælkeproduktion, skriver Jyllandsposten.

Thise Mejeri har netop modtaget udmeldelser fra 10 landmænd, som skifter til konventionel drift. Dermed mister Thise på årsplan 15 mio. liter økomælk.

Arla har i løbet af 2013 haft ni andelshavere, som har opgivet økologien til fordel for konventionel drift.

- Vi frygter, at der vil blive en flugt fra den økologiske mælkeproduktion, siger Ole Sørensen, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening til Jyllandsposten.

Krav om begrænsning bortfalder

Netop den økologiske mælkeproduktion har hidtil været lokomotivet, der har trukket udviklingen og væksten i dansk økologi. Hvis den sektor nu begynder at trille baglæns, bliver det formentlig umuligt for regeringen at nå målet om en fordobling af det økologiske areal inden 2020.

En af årsagerne til, at de økologiske mælkeproducenter begynder at falde fra, er, at EU's såkaldte mælkekvoter afskaffes i 2015. Dermed får landmændene for første gang i mange år lov at producere alt det mælk, de vil.

Mange landmænd ser frem til at ekspandere, men for en stor del af økologerne bliver det dyrt og vanskeligt at udvide mælkeproduktionen.

Udvidelse dyrere for økologer

Det skyldes kravene om, at økologiske køer skal på græs om sommeren. Samtidig skal en stor del af foderet til vintermånederne helst produceres på egne marker.

- Økologen skal altså ud at købe mere jord, hvis han vil udnytte muligheden for at øge mælkeproduktionen, når kvoterne fjernes. Den begrænsning har konventionelle producenter ikke. Det kan komme til at koste økologien dyrt,« vurderer Ole Sørensen, der selv leverer økologisk mælk til Arla.

Han frygter, at det frafald af økologer, der har ramt Thise, vil brede sig til de øvrige mejerier.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter