Landmænd skal forsøge at redde vilde bier

Biavlerforening kritiserer dog landbruget for at sætte blomsterstriber lavest.

Tilbagegang for bestandene af bier, som er livsnødvendige for bestøvningen af vores afgrøder, har længe vakt bekymring. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Ritzau Scanpix)

Landbruget, der ejer næsten to tredjedele af det danske areal, opfordres til at gøre en indsats for at skabe bedre vilkår for de vilde bier.

- Bierne er en vigtig del af naturen, for de hjælper til at bestøve afgrøderne, siger formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild.

Sammen med fagfolk er der udarbejdet ti anbefalinger.

Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, glæder sig over initiativet, han han undrer sig dog over, at mange af anbefalingerne er, hvad man kan kan kalde almindeligt godt landmandsskab.

Til gengæld kalder han det en total misforståelse, når landbruget giver etablering af blomsterbrakområder den laveste værdi af de ti anbefalinger.

- Det er jeg stærkt uenig i. Blomsterstriber i markerne er med til at sikre føde for bier og andre insekter gennem hele sæsonen. Jeg ved godt, at det er et af de steder, hvor landmændene selv skal yde lidt ekstra, men det er der, hvor de for alvor kan gøre en forskel, siger han.

/ritzau/