Landmand anmeldes efter gylleudslip

Der vil gå op til 10 år inden bestanden af fisk er den samme i Uggerby Å efter det store gylleudslip torsdag. 20 km. å er fiskedød.

Flere 100.000 fisk og fiskeyngel er borte efter stort gylleudslip i Uggerby Å, og landmanden bag udslippet bliver politianmeldt.(arkivfoto) (Foto: Holger Madsen- DR)

Alt fiskeliv er borte på en 20 kilometer lang strækning i Uggerby Å efter at en landmand torsdag aften ved et uheld lukkede store mængder gylle ud i åen.

Det skete, da han skulle pumpe gylle fra en tank til en andel. Nu vil Hjørring Kommune politianmelde ham.

Flere 100.000 fisk

Miljøfolk og politikere har i dag besigtiget skaderne, som anslås at have kostet flere 100.000 fisk og primært fiskeyngel livet.

Dermed er lystfiskernes mangeårige arbejde med at oparbejde en god bestand af bækørreder slået fem-10 år tilbage.

- Vi anmelder landmanden. Det tegner alt til, selvom jeg ikke har fået alle rapporter fra vores miljøfolk i hus. Men landmanden har ikke overholdt reglerne for gyllehåndtering i forhold til et brug med over 250 dyreenheder, siger Jørgen Bing, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring.

Roser lystfiskerne

Samtidig siger Jørgen Bing dog også, at gylleudslippet har vist, at kommunen skal være bedre til at håndtere den her slags sager.

-Det her må vi lære af, siger han og roser samtidig de mange lystfiskere, som har gjort et kæmpearbejde for at mindske skaderne.

Bunddyrene klarede sig

Det er strækningen fra Sterup og frem til Sindal/Mosbjerg, der er lagt øde for fisk i Uggerby Å.

Dog viste dagens inspektion, at tanglopper og bunddyr i det hele taget har klaret sig over forventning.

Det betyder, at der er noget at leve af for de fisk, der fremover skal vokse op i åen.

Facebook
Twitter