Landmand vælger tredje vej: Klima er vigtigere end økologi

Økologisk landbrug har ikke balance i CO2-regnskabet. Det er en fejl, siger landmand, der er videnschef i grøn tænketank.

Deltidslandmand og videnschef i Concito Torben Chrintz giver sine dyr konventionelt dyrket foder, for så går CO2-regnskabet op. Det gør det ikke, når de får økologisk foder. (Foto: Ea Ørum © DR Nyheder)

Mange tror, at de gør det bedste for klimaet, bare de vælger økologisk. Men sådan er det ikke. Der stilles nemlig ikke klimakrav, når det røde Ø-mærke uddeles.

Det bør forandres, mener deltidslandmand og videnschef i klimatænketanken Concito, Torben Chrintz.

- Det er dybt problematisk, at der ikke er klimakrav til økologien. Som det er nu, kan man enten vælge konventionelt eller økologisk. Jeg anbefaler en tredje vej, siger han.

Torben Chrintz mener, at retningslinjerne for økologi er forældede i forhold til de miljøproblemer, som vi har nu.

- Hvis retningslinjerne for økologi havde været lavet i dag, havde de været anderledes, siger han.

Forbrugeren på herrens mark

Vi har flere typer af mærkninger, som vi kan navigere efter, når vi køber ind - fx ø-mærke og nøglehul - men ingen af dem guider os i forhold til klima.

Ifølge Torben Chrintz er det derfor umuligt for forbrugeren at gennemskue, at det er hul i hovedet at købe en dansk økologisk drivhustomat om vinteren.

Dér kommer kommer den klimavenlige tomat fra Italien eller Spanien, for selvom den tynges af forurenende transport, så har den danske økologiske tomat har for meget CO2 på samvittigheden.

- Folk har ikke en jordisk chance for at vælge, når de køber ind. Som det er nu, tror de ofte, at økologi er klimavenligt, og det er forkert. Køb fx hellere et konventionelt æble fra Danmark end et økologisk fra Sydamerika, siger han

Forbrugerrådet har foreløbig ikke været lune på forslaget om en klimamærkning.

Upopulær holdning til mindre CO2

Både blandt miljøorganisationer, økologiske landmand og hos den almindelige befolkning har Torben Chrintz mødt ”sure mennesker,” når han har delt sine idéer og beregninger.

Men han er overbevist om, at han har fat i det rigtige med ’den tredje vej’.

- Vi er nødt til at gå på kompromis med vores følelser, når det gælder noget så vigtigt som klima. Miljø er også følelsessag, som folk føler stærkt omkring, men der er behov for, at vi i stedet bruger fornuften. Lige nu står vores følelser i vejen. Vi vil så gerne tro, at økologi er godt, siger han.

Torben Chrintz drømte selv om at blive økologisk landmand, da han for 23 år siden købte det deltidslandbrug, som han driver ved siden af sit arbejde, men den drøm blev kastet væk. I stedet for partout at dyrke økologisk koncentrerer han sig nu om at dyrke så klimavenligt og anlægger bl.a. CO2-spisende naturgrunde.

Pesticider på recept

I dag giver han sine dyr konventionelt dyrket foder, for så går CO2-regnskabet op. Det gør det ikke, når de får økologisk foder. Det udleder nemlig flere drivhusgasser at dyrke korn økologisk, og fodertypen er ikke noget, der påvirker dyrenes sundhed:

- Vi kan ikke se, at dyr bliver sundere af at få økologisk foder, men vi kan se, at miljøet belastes mere end nødvendigt. Produktionen af økologisk korn er mere belastende, fordi man skal bruge meget mere areal, siger han.

Han mener også, at de skrappe krav om nul kunstgødning og pesticider i økologisk landbrug spænder ben for klimaet. Pesticider kan være nyttige og fx redde en kartoffelmark, der er ramt af skimmel.

- Nogle pesticider er bestemt ikke gode for miljøet, men det er også et helt utroligt spild, når 50 tons kartofler, der under dyrkningen har slidt på klimaet, skal kasseres.

- Det kunne være fornuftigt at give økologiske landmænd mulighed for at få pesticider på recept, siger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1130995060284350

Facebook
Twitter