Landsdækkende it-fejl har ramt corona-testcentre: Kan teste igen lørdag morgen

Borgere er blevet sendt hjem fra coronatest, fordi der er it-problemer.

Siden i eftermiddag er folk blevet sendt fra deres tid til coronatest på grund af fejlen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En it-fejl har gjort, at borgere er blevet sendt hjem fra landets testcentre uden at have fået foretaget en corona-test.

Det oplyser Vibeke van der Sprong, vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, til DR Nyheder.

- De oplysninger, vi har fået, er, at testcentre har måttet udskyde test siden cirka klokken 16 i eftermiddag, siger hun.

Vicedirektøren oplyser, at det er en fejl i noget bagvedliggende it, der har gjort, at man i testcentrene ikke har kunnet slå borgernes cpr-numre op i it-systemet.

- Det har haft den konsekvens, at man har måttet udskyde coronatest, siger Vibeke van der Sprong.

Fejlen er i løbet af fredag aften udbedret, så testcentrene kan igen teste borgere for coronavirus, når de slår dørene op lørdag morgen, oplyser Sundhedsdatastyrelsen.

Testcenteret i Københavns Lufthavn vil kunne teste som normalt aftenen og natten igennem.

Har fundet fejlen

Det er ikke en it-fejl, der specifikt har ramt coronaprover.dk eller testcentrene. Det skyldes et problem hos den eksterne it-leverandør. Fejlen har blandt andet også betydet, at det siden i eftermiddag ikke har været muligt for læger at udstede elektroniske recepter.

Tidligere på aftenen lød det, at det ikke var til at sige, om det ville tage minutter eller timer at få systemerne på højkant igen.

Tæt på klokken 20 oplyser Vibeke van der Sprong dog, at der er hul igennem til på cpr-opslag og medicinkortet, som recepter udskrives til.

Der har den seneste uge været flere dages ventetid for at få en tid til at få foretaget en test for coronavirus i 33 af landets 43 testcentre. Ifølge DR's gennemgang af ventetiderne var det i går således kun 10 steder i landet, der overholdt målet at kunne tilbyde en test indenfor 24 timer.

De, der har haft tid og ikke fik sin test i eftermiddag, behøver dog ikke stille sig bag i køen.

- Er man en af de uheldige, der mistede sin tid fredag eftermiddag på grund af it-nedbrud, er man velkommen i TestCenter Danmarks telte henover weekenden, uden at man behøver at bestille en ny tid, siger Anne-Marie Vangsted, direktør for TestCenter Danmark, i en skriftlig kommentar.

Er man en af dem, skal man bare møde op ved testcenteret, stille sig i kø og forklare personalet, at man mistede sin tid, forklarer hun videre.

Det fik i går sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at erkende, at de lange ventetider er "utilfredsstillende", og at de skyldes kapacitetsproblemer.

Allerede lørdag morgen vil der være kapacitet til at kunne foretages ekstra 3.000 test for coronavirus. Frem mod efterårsferien vil kapaciteten ifølge Magnus Heunicke blive udbygget til 50.000 daglige test.

Artiklen er opdateret 21.46 med kommentar fra Anne-Marie Vangsted.

Artiklen er opdateret 19.54 med oplysninger om, at fejlen er udbedret, og testcentrene kan teste igen fra lørdag morgen.