Landsret skærper dom til chefredaktør og mediehus for at udgive PET-bog

JP/Politikens Hus skal betale en kvart million i bøde. PET havde krævet bøde på 15 millioner.

Det var dette særtillæg i Politiken i 2016, som fik PET til at trække chefredaktør Christian Jensen og JP/Politikens Hus i retten. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mediehuset JP/Politikens Hus skal betale en bøde 250.000 kroner, og chefredaktør for Politiken Christian Jensen skal betale en bøde på 100.000 kroner for at trodse et forbud mod at udgive bogen 'Syv år for PET'.

Sådan lyder en dom fra Østre Landsret.

Dermed skærpes Københavns Byrets dom i den civile sag, en såkaldt privat straffesag, hvor Politiets Efterretningstjeneste (PET) har trukket mediehuset og Christian Jensen i retten.

Sagens omkostninger på 60.750 kroner skal også betales af JP/Politikens Hus og Christian Jensen.

Omdrejningspunktet i sagen er den tidligere PET-chef Jakob Scharfs bog 'Syv år for PET', som udkom i 2016. Bogen handler om Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten.

Chefredaktøren på Politiken, Christian Jensen. Arkivfoto. (Foto: JAKOB DALL © Scanpix)

Forud for udgivelsen havde Københavns Byret nemlig nedlagt et fogedforbud mod bogen efter ønske fra PET. Efterretningstjenesten frygtede, bogens indhold afslørede fortrolige oplysninger.

Men det forbud trodsede Politiken, som bragte hele indholdet af bogen i et særtillæg i avisen.

- Vi skal følge landets love, men i dette tilfælde bringer PET pressens frie ret til at udkomme i fare ved på så spinkelt et grundlag at få nedlagt et fogedforbud, lød det dengang fra Christian Jensen.

Håber på et punktum i sagen

I Københavns Byret blev mediehuset og chefredaktøren sidste år idømt bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Men i Østre Landsrets afgørelse lyder det, at straffen skærpes på grund af karakteren og grovheden af overtrædelsen.

Og med den dom håber JP/Politikens Hus på, at der nu endeligt kan sættes et punktum i sagen, der har varet i mere end tre år.

- Vi noterer os, at Landsretten i lighed med byretten har lagt sig et andet sted end PET's krav om fængselsstraf og bøde på 15 millioner kroner, lyder det i en pressemeddelelse fra JP/Politikens Hus.

- For os er det afgørende, at Højesteret tidligere i denne sag har fastslået, at et tilsvarende fogedforbud i dag ikke ville være gyldigt. Fogedforbud skal fremover forkyndes for chefredaktøren for det medie, det vedrører.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra PET til dagens dom.

PET ankede sagen til landsretten

JP/Politikens Hus og Christian Jensen var egentlig allerede sidste år klar til at betale den bøde, som byretten havde idømt ham.

Han mente, at sagen på det tidspunkt havde verseret længe nok, og at der ikke var noget formål i at anke sagen.

Det mente til gengæld PET, der ville have strengere straffe i sagen.

I byretten havde de nemlig plæderet for en bødestraf på 15 millioner kroner til JP/Politikens Hus, og de ville have chefredaktør Christian Jensen idømt fire måneders fængsel.

- Særligt i lyset af de hensyn, der blev søgt beskyttet ved forbuddet, er det for PET afgørende, at straffen fastsættes til et niveau, der virker præventivt, og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtræde et forbud, lød det fra PET i en skriftlig kommentar.

Flere sigtelser om PET-bog

Sagen mod JP/Politikens Hus og Christian Jensen er én af flere i kølvandet på bogen 'Syv år for PET'.

Lige nu venter daværende PET-chef Jakob Scharf på, at Østre Landsret afgør en sag, hvor han er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt ved at videregive fortrolige oplysninger.

I byretten blev han idømt fire måneders ubetinget fængsel, men sagen blev anket til landsretten, fordi Jakob Scharf vil frifindes i sagen.

Derudover har politiet tilbage sigtet flere andre medier og redaktører for samme overtrædelse som JP/Politikens Hus.

Medierne og flere boghandlere fik nemlig også forbud mod at offentliggøre 'Syv år for PET', som slet ikke måtte komme på markedet.

Forlaget bag bogen, People's Press, fik også forbud mod at udgive den.

Det gælder ifølge sagsdokumenterne:

  • Chefredaktør for Politiken Christian Jensen

  • Chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen

  • PET-bogens forfatter, journalist Morten Skjoldager

  • Kreativ direktør for forlaget People's Press Jakob Kvist

  • Tidligere direktør for Radio 24syv Jørgen Ramskov

  • Tidligere nyhedschef for Radio 24syv Simon Andersen

  • Mindst to boghandlere, der solgte bogen

DR Nyheder har spurgt, hvad status er i de sager, men har ikke fået svar. Flere af de involverede har dog ikke hørt noget fra politiet siden sigtelsen.

Opdateret 11.50 med udtalelse fra JP/Politikens Hus.