Landsretten: Kundby-pige er skyldig i forsøg på terror

Otte nævninge og tre dommere fandt hende skyldig i forsøg på terror, da der var tale om en slags jihad mod vantro.

Den nu 17-årige pige fra Kundby blev idømt seks års fængsel for forsøg på terror i byretten. Først på mandag tager Østre Landsret stilling til straffen i sagen mod den 17-årige pige.

En 17-årig pige fra Kundby på Sjælland bliver kendt skyldig i forsøg på terror.

Det har et nævningeting i Østre Landsret netop afgjort.

Otte nævninge og tre dommere fandt hende skyldig i forsøg på terror, da der var tale om en slags jihad mod vantro.

En nævning mente, hun skulle frifindes, da det ikke var bevist, at hun ville begå terror.

I byretten blev den 17-årige pige fra Kundby også kendt skyldig i terrorforsøg ved at planlægge bombesprængninger mod sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole, Carolineskolen i København.

Da Retten i Holbæk afsagde dom i foråret, blev hun idømt seks års fængsel for planerne og blev dermed den første terrordømte kvinde i Danmark.

Først på mandag tager Østre Landsret stilling til, hvilken straf den 17-årige pige skal idømmes.

Forsvarer håbede på frifindelse

Både forsvarer Mette Grith Stage og anklager Kristian Kirk havde anket sagen til Østre Landsret.

Anklageren krævede ligesom i byretten den nu 17-årige pige kendt skyldig i terrorforsøg.

Samtidig ankede Anklagemyndigheden sagen for at få pigen idømt forvaring, der er en tidsubestemt foranstaltning. Argumentet har været, at hun ifølge anklageren er farlig.

På den anden side havde forsvareren krævet Kundbypigen frifundet, da der efter hendes opfattelse aldrig var tale om reelle terrorplaner, men i stedet om en ung pige, der søgte opmærksomhed og spænding efter en periode med problemer i forhold til skolen og på hjemmefronten.

Samme beviser som i byretten

Under sagen i Østre Landsret har anklager Kristian Kirk gennemgået den samme mængde beviser, som også blev fremlagt i byretten.

Det har blandt andet drejet sig om lange korrespondancer på sociale medier med folk, som pigen troede stod nær terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Derudover har det været adskillige søgninger på Google efter bombemanualer, henrettelsesvideoer og adressen på Carolineskolen samt en lang, båndet samtale med en tidligere lærer, hvor hun fortalte om sine tanker om angreb.

Sagen startede i januar 2016, da pigens familie fandt remedier til fremstilling af sprængstof i husets kælder. Disse fund er også fremlagt som beviser i retten.

Fundene fik familien til at kontakte politiet. Dengang var pigen 15 år.

Skriver breve med andre terrordømte

Det er også kommet frem i Østre Landsret, at pigen har skrevet breve med to andre terrordømte i løbet af sommeren og efteråret efter dommen i byretten.

Det har undret anklager Kristian Kirk, da pigen ville frifindes for terrorplaner.

Pigen selv har forklaret, at hun har skrevet om hverdagsting med de to terrordømte personer, der sidder i samme situation som hende selv.

Vil gerne leve et normalt liv

Da skyldkendelsen var faldet, gennemgik retten pigens personlige forhold - herunder mentalerklæringen som blandt andet slår fast, at hun er normalt begavet, men umoden, har svært ved at knytte sig til andre og har oplevet svigt i barndommen, ligesom hun hænger sin identitet op på islam.

I den forbindelse fortalte pigen, at hun har lige har færdiggjort 9. klasse i fængslet og snart skal i gang med HF.

På spørgsmålet om, hvad pigen vil med sin uddannelse, sagde hun, at hun gerne vil være veterinærsygeplejerske.

Har du andre planer?

- Jeg vil gerne have børn, mand og et normalt liv, sagde den 17-årige pige.