Landsretten: Politiets masseanholdelser af FCK-fans var ikke tortur

Østre Landsret stadfæster en dom fra Københavns Byret, hvor 359 fodboldfans fik erstatning.

Da FCK slog Brøndby 3-1 den 1. december 2013, endte det med masseanholdelse af 484 fodboldfans. 359 krævede efterfølgende erstatning. Billedet her er fra foråret, hvor de to hold også mødtes. (Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2015) (Foto: MATHIAS ØGENDAL)

Det var klart ulovligt, da Københavns Vestegns Politi frihedsberøvede hundredvis af fodboldfans efter en kamp mellem Brøndby og FCK tilbage i december 2013. Det har politiet erkendt, men siden har kæmpet med de mange fans om erstatningsbeløbet.

Nu har landsretten stadfæstet en kendelse fra København Byret, hvor 359 fodboldfans efterfølgende har krævet og fået tilkendt en erstatning på 4.000 kroner for uberettiget frihedsberøvelse. I alt blev 484 tilbageholdt efter kampen.

23 fans var ikke tilfreds med kendelsen i byretten og krævede en endnu højere erstatning på yderligere 6.000 kroner med henvisning til, at behandlingen var så grov, at den brød med torturbestemmelsen i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Men Østre Landsret mener ikke, at torturbestemmelserne i den europæiske menneskerettighedskonvention er blevet overtrådt.

Sagen er blevet anset som en principsag, idet frihedsberøvelsen i omfang er den næststørste, der nogensinde er foretaget af dansk politi. 484 fodboldtilskuere blev efter kampen tilbageholdt i timevis efter der var opstået uro.

Københavns Vestegns Politi har igennem forløbet erkendt, at frihedsberøvelsen af de mange fodboldfans var ulovlig og har tilbudt en erstatning på 2.500 kroner. Et beløb, som advokat Christian Dahlager og hovedparten af de tilbageholdte fandt for lavt.

Samlet kommer anholdelserne til at koste statskassen 1,4 millioner kroner i erstatning.

57 andre fodboldfans har været sigtet efter kampen. De har ikke været en del af erstatningssøgsmålet.

Artiklen er præciseret klokken 13:50: Politiet har erkendt, tilbageholdelserne var ulovlige, men har været uenige i erstatningsbeløbet.