Lang kø til coronatest: 'Der er ikke kapacitet til, at alle lader sig teste før hver weekend'

Testkapaciteten får endnu et nøk op, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Nogle steder er der flere dages ventetid for at blive testet for corona - især i København. Her test af lærerstuderende i Odense. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

Bør man holde konfirmation, bryllup eller andre fester, som coronasituationen er i nogle områder af landet netop nu?

Det spørgsmål har mange stillet, efter sundhedsministeren gav status på coronasituationen og annoncerede skærpede restriktioner i Odense, København og 16 kommuner i Storkøbenhavn.

Siden har der været travlt i testcentrene i København og Odense. Tidligere i dag sad 15.000 i kø for at bestille en coronatest, og alene i går blev 10.000 testet for coronavirus i Region Hovedstaden uden symptomer. Flere steder skal man vente til søndag for at blive testet.

Magnus Heunicke sagde tidligere i dag til TV2, at der fra mandag vil være øget testkapacitet i Københavns Lufthavn, og at der i weekenden blive oprettet nye testcentre rundt i København.

Selvom at testkapaciteten endnu en gang altså øges, skal man ikke blive testet for bare at blive testet. Det mener Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet.

- Vi har ikke kapacitet til, at alle danskere lader sig teste før hver weekend. Og det er der efter min mening heller ikke grund til.

Bliv testet ved mistanke

Region Syddanmark oplyser til DR Nyheder, at der er mange både med og uden symptomer, som bliver testet i øjeblikket - især i Odense.

Der er dog stor forskel på, hvor længe man skal vente på at få foretaget en test i de forskellige testcentre, hvorfor regionerne opfordrer til at se listen igennem på coronaprøver.dk.

Ifølge Rune Hartmann skal man lade sig teste, hvis man har mistanke om, at man er smittet, eller man har været i nærkontakt med en smittet. Og så skal man bruge app'en 'Smittestop'.

- Hvis vi kan få størstedelen af danskerne til at downloade den, så fungerer den statistisk set rigtig godt, siger han.

Kan testes efter festen

Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet, mener, at man skal bruge den testkapacitet, der efterhånden er opbygget.

Det betyder dog ikke, at alle skal blive testet for coronavirus, for det er slet ikke tanken med teststrategien, siger han.

- Det er til at få et overblik over smitten.

Men har man været til en større fest i et område, hvor der i øjeblikket er øget smittespredning, kan han godt se en idé i at blive testet.

- Der hvor man primært skal bruge test, det er til efter festen, for så kan man stoppe smittekæder tidligt. Hvis man har været til fest og lader sig teste tre dage efter. Men det gælder altså kun i områder med øget smitte, fortæller Søren Riis Paludan.

Facebook
Twitter