Lange test-ventetider bekymrer frontpersonale: 'Vi er nødt til at have et fast track'

Social- og sundhedspersonale i kommunerne er nødt til at blive hjemme i dagevis på grund af ventetiderne.

Personale på blandt andet plejehjem er nødt til at blive hjemme, mens de venter på svar på test. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er ikke holdbart, at frontpersonale på for eksempel kommunernes plejehjem skal vente i dagevis på først at få tid til test for coronavirus og så vente op til 72 timer på et svar på prøven.

Sådan lyder opråbet fra FOA og Dansk Sygeplejeråd.

- Vi er nødt til at have et fast track, hvor frontpersonalet kan komme til med det samme og også få svar med det samme, siger Torben Klit Møller, sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Meldingen er stort set den samme fra Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.

- Hele testapparaturet og muligheden for at blive testet som sundhedsprofessionel skal strammes lidt op, for der er alt for mange, der går og venter i for mange dage på test og svar, siger hun.

Hos FOA frygter man, at for meget social- og sundhedspersonale sidder hjemme, når de sagtens kunne have været på arbejde, siger Torben Klit Møller. (© dr)

Torben Klit Møller understreger, at ventetiden ikke nødvendigvis er et problem, hvis en medarbejder har symptomer, for så skal vedkommende simpelthen bare blive hjemme.

Problemet er nærmere dem, der har været i tæt kontakt med en, der er blevet konstateret smittet med coronavirus.

- Hvis du er i tvivl, så er det endnu værre, for så bliver du måske hjemme, selvom du er rask, siger han.

Det er i de samme situationer, at sygeplejerskerne mangler et hurtigt svar, fortæller Grete Christensen.

Ønsker tid og test samme dag

Kritikken kommer, mens antallet af nye tilfælde af coronavirus stiger dag for dag, og i går blev rekordmange danskere konstateret smittet med virussen.

Det har lagt pres på testcentre og de hospitalsafdelinger, der skal lave podningerne.

Flere steder i landet kan der være to til tre dages ventetid på at få en test for coronavirus. Samtidig kan der gå op til 72 timer, før der kommer svar på den.

De ventetider gælder også sosu-assistenter og andet plejepersonale på landets plejehjem og bosteder.

- Vi frygter, at vi kommer til at stå endnu længere i kø og er endnu længere tid væk fra arbejdet, og det betyder, at de andre skal løbe hurtigere. Når vi løber hurtigere, er der risiko for fejl, siger Torben Klit Møller.

- Vores medlemmer er nødt til at være ekstra forsigtige, fordi de arbejder på ældreområdet, og hvis smitten kommer ind der, så kan det blive rigtig slemt, tilføjer han.

Mens frontpersonalet i kommunerne er nødt til at vente på både at få tid og svar, så går det hurtigere for personalet på sygehusene. Her kan de nemlig få svar på ned til seks timer. Det er en lignende model, Torben Klit Møller ønsker sig for sine medlemmer.

- Vi vil gerne have, at de bliver testet samme dag og får svar samme dag, siger han.

Skeptisk ekspert

Lars Østergaard, der er professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital, kan sagtens forstå FOA og Sygeplejerådets ønske.

- Men der er i øjeblikket et større behov for test, end der kan honoreres. Derfor kan det give god mening at prioritere de folk, der skal have testen, indtil der er rettet op på testkapaciteten, siger han.

Hvis man skal prioritere mellem test- og analysekapacitet, står sundhedspersonalet ifølge Lars Østergaard ikke øverst på listen.

- Jeg mener, at dem som har symptomer har førsteret til en test. Dernæst bruger vi også testfaciliteterne til at undersøge, hvem der kan være en del af en smittekæde, som man så kan få brudt, hvis man finder en smittet person.

- Dernæst kan det give god mening at se på sundhedspersonale. Dels dem skal ind og passe borgere på plejehjem, men også personale på sygehuse, siger han.

Det har ikke været muligt for sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at stille op til interview. I et skriftligt svar oplyser ministeriet, at:

- Testsystemet er opbygget således, at alle nære kontakter til smittede - herunder også sundheds- og plejepersonale - kan booke særligt reserverede tider og dermed springe køen over hos TestCenter Danmark.

- De fleste har svar på deres coronatest dagen efter, den er foretaget, og der arbejdes på at nedbringe svartiden yderligere ved at indsamle prøverne hurtigere.

Facebook
Twitter