Lange udsigter til evaluering af Galathea 3

Videnskabsministeren kan ikke sige, hvornår der kan laves en evaluering af den tredje Galatheaekspedition. F.eks. forsker de stadig i den anden ekspedition.

Der er lange udsigter til, at skatteborgerne får en evaluering af, hvad de fik ud af Galathea 3 ekspeditionen.

To år efter at Galathea den 25. april 2007 anløb Københavns Havn har videnskabsminister Helge Sander (V) ikke noget bud på, hvornår den forskningsmæssige evaluering kan finde sted.

I et svar til Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe, erklærer Helge Sander, at han er enig i, at ikke bare skatteyderne, men også de mange private bidragydere fortjener en sådan evaluering.

- Spørgsmålet er bare, hvornår en sådan evaluering giver et retvisende billede. Der forskes fx stadig i de data, der blev indsamlet under den anden Galatheaekspedition i årene 1950-52, skriver Helge Sander.

Kostede 180 millioner

Spørgsmålet har dog været "drøftet" i Dansk Ekspeditionsfonds bestyrelse og med forskningsmiljøerne. Herfra er meldingen, at en evaluering "tidligst vil give mening efter 5 år".

Data skal således bearbejdes, artiklerne skal skrives, og herefter skal de i såkaldt peer review, før de kan udgives. En form for tjek hos andre eksperter.

Galatheaekspeditionen medbragte på sin verdensomsejling 48 forskellige forskningsprojekter, ligesom ekspedition havde til opgave at få forskning og formidling til at gå op i en højere enhed og dermed øge befolkningens og især de unges interesse for naturvidenskab. Det 52.000 sømil lange togt tog 257 dage. Pris: 180 millioner kroner.