Lange ventetider til coronavaccination af børn: Region henter hjælp hos de praktiserende læger

175 lægepraksisser i Region Hovedstaden er gået med i en aftale om at tilbyde vacciner. Andre regioner kan være på vej.

10-årige Leopold Nytoft Bergman får coronavaccinen på et vaccinationscenter på Amager for nyligt. Nu kan forældre og børn også gå til egen læge. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Forældre i Region Hovedstaden behøver nu ikke vente på, at de får en tid til et af de store vaccinationscentre, for at deres barn kan blive vaccineret mod corona.

Nu har de nemlig også muligheden for at gå til egen læge.

I hvert fald hvis lægen er blandt de lægeklinikker, der er gået med i en aftale mellem Region Hovedstaden og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Hovedstaden. Aftalen betyder, at de 5-11-årige nu også er blandt de grupper, der kan blive vaccineret mod covid-19 hos de praktiserende læger.

- Vi har et rigtigt stort smittetryk lige nu, og vi er gået ind i en kold tid, hvor det bliver vinter, så derfor er det vigtigt, at vi får vaccineret så mange som overhovedet muligt, siger Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand for Region hovedstaden.

- De praktiserende læger er vant til at vaccinere både børn og voksne. De er dygtige til det, og de ligger rigtigt mange steder rundt i regionen. Så jeg tror, at både for børnefamilierne og måske også for ældre er det nemmere at gå ned til egen læge, siger Lars Gaardhøj.

Andre regioner kan få samme aftale

Indtil videre har omkring 175 klinikker ud af omkring 600 i regionen, sagt ja til, at give stikket med Pfizer-vaccinen til deres patienter.

Hvis ens egen læge ikke tilbyder vaccinationen, kan man få en tid hos en læge, der gør, oplyses det.

Den samme mulighed kan være på vej til andre regioner. PLO og Danske Regioner bekræfter over for DR Nyheder, at der indgået en rammeaftale med de andre regioner, men at der ikke er overblik over, om der er lokale aftaler med de praktiserende læger på vej, men det forventer parterne.

Formand for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad, håber, at tilbuddet om at gå til egen læge kan få flere til at vælge vaccinen til.

- Det kan være lidt mere nært og lidt mere trygt end at troppe op i et vaccinationscenter, siger han.

Tjek din læges hjemmeside

Han understreger dog, at ordningen er frivillig og at det ikke er alle læger, der tilbyder vaccination i egen klinik. Det vil fremgå af lægens hjemmeside, fortæller han.

- Så vi vil meget gerne opfordre til, at man orienterer sig på egen læges hjemmeside, inden man kontakter klinikken for at bestille tid til vaccination, siger han.

- Vi er lidt bekymrede for, at der kan komme rigtigt mange henvendelser til klinikkerne med ønsker om vaccination, og at det kan forstyrre telefonkøerne hos egen læge, så de syge ikke kan komme igennem, siger Peder Reistad, der gentager opfordringen: Tjek din læges hjemmeside, inden du ringer.

Det er alle de grupper, som Sundhedsstyrelsen har åbnet for vaccinationer til, der nu kan gå til en praktiserende læge.

- Det vil sige, at det er 1. stik, 2. stik og 3. stik. Og nu også børn fra fem år og op, fortæller Peder Reistad.

Og det gælder også selv om man endnu ikke har modtaget en invitation til revaccination.

- Hvis der er gået 6 måneder efter 2. stik, og man ikke er inviteret til 3. stik endnu, er man også velkommen til at få sit 3. stik hos egen læge, siger formanden på PLO-Hovedstaden.

Oplever ventetider

Michael Bang Petersen, lederen af HOPE-projektet, der følger danskernes holdninger til corona-indsatsen, kalder det en "rigtig god ide", at de praktiserende læger også inddrages i vaccinationsindsatsen

- Dels øger det hastigheden, hvormed vaccinerne kan udrulles, men det kan også være rigtigt vigtigt for nogle, der er mere utrygge ved vaccinerne, at de har muligheden til at tale med en, de har kendskab til, og som de stoler på, siger Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Lene Hinz-Berg forsøgte at få en tid til en coronavaccination af sin datter, så snart de modtog invitationen i e-boks. Men da de ikke kan få en tid til 2. stik, har det stadig ikke været muligt at gennemføre tidsbestillingen. (Foto: Alex Berg DR)

En del forældre har oplevet, at det i øjeblikket kan være svært at få en tid til vaccination af deres barn. Det gælder således Lene Hinz-Berg i Allerød i Nordsjælland, der forgæves har forsøgt at få tid til en vaccination af sin 11-årige datter.

Den første ledige tid var umiddelbart 21. december. Siden er hun blevet tilbudt en tid 5. december, men det er stadig ikke muligt, at få en tid til 2. stik.

- Så jeg kan stadig ikke lave min bestilling færdig, siger hun.

- Jeg tænker, at der er run på, og at man måske har været en postgang for tidligt ude med udmeldingen i forhold til, hvad man har på plads logistikmæssigt, siger hun.

Flere regioner erkender over for DR, at der kan være lang ventetid til ledige tider, og de arbejder derfor på at få udvidet antallet af tider.

Ifølge Michael Bang Petersen kan det skade vaccinationstilslutningen, hvis ventetiderne bliver for lange. Så misser man nemlig den "sneboldeffekt", som man har set, da andre faser af vaccinationsindsatsen blev rullet ud.

- Når mange er blevet vaccineret, så får tvivlerne mulighed for at se, at det er gået godt, og så stiger villigheden til at lade sig vaccinere, siger han.

FacebookTwitter