Langelændere drager til København i protest mod udrejsecenter: 'Det vil ødelægge den positive udvikling på øen'

Minister Mattias Tesfaye skal i dag mødes med Folketingets partier for at diskutere placeringen af centret.

Carl Anker Hjortshøj lukker i dag sin butik i Rudkøbing og tager med sin kone til demonstration i København. (Foto: Anne Mette Dam Thrane © DR)

I eftermiddag sætter busser fyldt med langelændere kursen mod Christiansborg i København.

I hovedstaden vil de vise deres utilfredshed med placeringen af det nye udrejsecenter for afviste asylansøgere og dømte kriminelle, som regeringen vil lægge på sydspidsen af den aflange ø.

Men den plan bør de skrotte med det samme.

- Det bliver en katastrofal beslutning, hvis den bliver ført ud i livet, siger langelænder Morten Skovhus, der er medarrangør af demonstrationen.

Han kalder planen for 'vanvid', og det synspunkt står han ikke alene med på Langeland. Indtil videre har over 200 lokale sat eftermiddagen og aftenen af til drage til Christiansborg for at vise deres utilfredshed.

Blandt dem er Carl Anker Hjortshøj, der sammen med sin kone driver Slikhuset i Rudkøbing.

De holder forretningen lukket i dag for at tage med til demonstrationen.

- Det gør vi, fordi det er en helt forkert beslutning, der er truffet hen over hovedet på os alle sammen og helt uden hensyntagen til de omgivelser, det skal placeres i, siger han.

Kunderne er ikke i tvivl om, hvad ejerne af Slikhuset mener om udsigten til et udrejsecenter på Langeland. (Foto: Anne Mette Dam Thrane © DR)

Selvom ægteparret ikke bor i nærheden af Bagenkop, er de bekymrede for, at et udrejsecenter vil føre til mere kriminalitet på hele øen.

- Det vil smadre turistlivet her, og det er også det, vi lever af, slår han fast.

Ifølge ham er Langeland et meget følsomt område, der ikke kan bære konsekvenserne af at skulle lægge jord til et udrejsecenter.

- Nu er vi blevet kaldt 'den rådne banan' og udkantsdanmark og alt muligt. Det er vi endelig begyndt at få rettet op på, og folk flytter til, og der er fremgang, men det vil blive bremset af at få det her center til Langeland, forudser Carl Anker Hjortshøj.

Ifølge en opgørelse lavet af DR har det ikke været tilfældet, at kriminaliteten er steget voldsomt ved Kærshovedgård, hvor de fremtidige beboere på det nye udrejsecenter i dag bor.

Møde på Christiansborg

Mens langelænderne viser deres harme med regeringens beslutning ude foran Christiansborg, vil placeringen også blive diskuteret inden for murene.

På foranledning af udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mødes partiernes udlændingeordførere klokken 19 i aften til nye drøftelser om, hvor man kan placere det omstridte center.

De utilfredse langelændere vil formentlig tolke ministerens udmeldinger forud for mødet i et positivt lys. Selvom Mattias Tesfaye fastholder, at placeringen på Langeland er den bedste, vil han ikke gennemtrumfe den mod flertallets vilje.

- I første omgang vil jeg fremlægge, hvorfor vi synes, at det er den rigtige beslutning, regeringen har truffet. Men jeg vil også sige til dem, at vi ikke kommer til at tromle henover Folketinget.

- Det betyder også, at selvom regeringen har den formelle magt til at træffe beslutningen, og også er villige til at stå til ansvar for den, så må vi også tage alvorligt, hvis der er et flertal i Folketinget, der går meget op i, at det er den forkerte beslutning, sagde han i morges på P1.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kom i strid modvind, da han besøgte Langeland dagen efter at have præsenteret sin plan for det nye udrejsecenter. Her en borger, der giver sin mening til kende. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

SF med ny plan

Lige nu tegner der sig et flertal imod beslutningen. Oppositionspartierne vil genoplive planerne om at placere centret på Lindholm, mens SF, hvis eneste borgmesterpost er på Langeland, vil have undersøgt helt andre muligheder.

Partiet har derfor fremlagt en plan, der skal munde ud i, at centret ikke ender på Langeland.

- Vi ser planen som en trappe, hvor vi kunne starte med en drøftelse af, hvor centret konkret kan ligge. Virker det ikke attraktivt, så lad os se, om vi kan dele dem (de 130, der skal bo på centret, red.) op i mindre grupper. Er der heller ikke en løsning på det, må vi lade dem blive på Kærshovedgård, siger partiets udlændingeordfører, Carl Valentin, ifølge Ritzau.

I det hele taget er den politiske modstand større end mængden af løsningsforslag, og det er paradokset, som regeringen skal navigere i, siger DR’s politiske analytiker Jens RIngberg.

- Det er jo problemet. For der er mange, der er imod forskellige løsninger, men der er ikke så mange, der peger på, hvad de er for, siger han om aftenens møde på Christiansborg.

Det er ikke forventet, at der kommer nye løsningsforslag på bordet til mødet, men det kan regeringen formentlig sagtens leve med.

- Partierne skal fremlægge deres synspunkter, men det handler også om, at hvis det står klart, at der ikke kan findes en løsning, så har regeringen fået vist, at det skyldes, at Folketinget er gode til at sige nej, men ikke kan finde ud af at sige ja, siger Jens Ringberg.

En socialdemokrat færre

På Langeland er deltagerne i dagens demonstration villige til at kæmpe til det sidste, garanterer Morten Skovhus.

For ham er det et spørgsmål om at redde øen fra de konsekvenser, som ifølge ham allerede kan mærkes i form af annullerede hussalg og efterskoleelever, der alligevel ikke vil gå på efterskole på Langeland.

- Det er ikke bare spøgelser, vi ser. Det er endegyldigt i gang. Nu er vi endelig inde i en positiv udvikling her på øen, og det vil det her ødelægge, siger han.

For Carl Anker Hjortshøj står det helt klart, at et udrejsecenter på Langeland vil være lig med i hvert fald én stemme færre på regeringen.

- Jeg har været socialdemokrat hele mit liv, men bliver det her trukket igennem, så stopper den karriere her, og så melder jeg mig ind i SF i stedet for, siger han.