Langeland har vundet slaget om udrejsecentret, og på Facebook fandt de 'helt afgørende redskab'

Politikerne bør frygte de professionelt organiserede facebookgrupper.

I Facebookgruppen "Langeland siger nej" har man organiseret modstanden mod et nyt udrejsecenter. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

Onsdag den 19. maj oprettede en langelænder ved navn Morten Skovhus facebookgruppen "Langeland siger nej".

I dag - altså en uge senere - kunne Morten Skovhus så med stor tilfredshed ændre navnet på gruppen til datid - "Langeland sagde nej".

Det kunne han, efter regeringen i går skrottede planerne om at lægge et udrejsecenter for 130 kriminelle udlændinge på øen. En plan, der blev mødt af en massiv folkelig opstand fra de fynske øboere, der både overdængede øen med "Langeland siger nej"-skilte, og buhede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ud, da han besøgte øen og samledes til demonstration foran Christiansborg.

Demonstration mod udrejsecenter på Langeland ved Christiansborg i København, tirsdag den 25. maj 2021. Langelændere demonstrerer på Christiansborg Slotsplads mod planerne om et udrejsecenter på Langeland.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

I hjertet af det hele har facebookgruppen "Langeland siger nej" været. Vel at mærke et hjerte, hvis puls i løbet af den forgangne uge ikke har været under 100. På godt en uge er der nemlig afgivet over 1.500 kommentarer, mens over 10.000 personer har meldt sig ind i gruppen.

- Den er blevet motor og infrastruktur for alle langelændernes aktiviteter. Og de har fået mobiliseret alt fra reklamebureauer, der laver T-shirt og klistermærker, til forplejning og bustur til Christiansborg. Det er min vurdering, at det har fået flere til at møde op til demonstration på Christiansborg, til borgermøde i Humblehallen og til at sætte "Langeland siger nej"-skilte op i haven.

- Den her gruppe kommer på mit pensum, i forhold til hvordan man mobiliserer et borgerpres, fortæller Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i digital, politisk kommunikation og rådgiver flere politiske partier i strategi på sociale medier.

Gruppe havde en klar strategi

Og medlemmerne af den slagkraftige facebookgruppe tæller da også en lang række politikere, der deltager i debatten og erklærer partiets støtte til langelænderne. Samtidig har landets journalister også holdt et vågent øje med gruppen.

  • SF var det parti, der sikrede et flertal mod beslutningen om et udrejsecenter på Holmegård. Gruppeformand Jacob Mark har flere gange været forbi ”Langeland siger nej”.
  • Venstres Jane Heitmann er en af de mest aktive politikere i gruppen.
  • Borgmester på Langeland Tonni Hansen har ad flere omgange kommunikeret til kommunens borgere via Facebookgruppen.
  • Venstres Marlene Ambo-Rasmussen videregav også tidligere på ugen en hilsen fra hendes formand.
  • Det samme gjorde Dansk Folkepartis Kim Brammer Welcher.
1 / 5

Og det er ingen tilfældighed, at både den første, anden og fjerde statsmagt har kigget med.

- Jeg tror, gruppen har været et helt afgørende redskab i forhold til at få banket langelænderne sammen og råbe landet op, fortæller Morten Skovhus, der stiftede "Langeland siger nej".

- Vi lagde fra start en strategi om, at vi skulle have flest muligt til at engagere sig i det her. Så vi lavede en oversigt over, hvem der har øje på Langeland, og hvem der kan høste nogle politiske frugter og hjælpe os. Samtidig lagde vi en plan for, hvordan vi fik medierne til interessere sig for det her, fortsætter han.

Han medgiver, at det nok ikke er en tilfældighed, at lige præcis hans facebookside har kunnet råbe både opposition, støttepartier og regering op.

- Jeg har selv været journalist tidligere i mit liv, og jeg er direktør i et firma, så jeg ved jo, hvordan jeg får struktur på tingene.

- Og så var jeg så heldig, at en af de første, der tilbød sin hjælp, var en meget skarp kommunikationskvinde. Derudover har vi også haft en yngre fyr med indover, der har haft sin gang i det politiske miljø på Christiansborg. Det var de rigtige folk, der lige dukkede op, siger Morten Skovhus og fortsætter:

- Vi har været helt ukritiske i forhold til, hvad politikerne eventuelt ville med det her, og hvad de havde af agenda. Det har ikke fyldt noget for os. Det vigtigste var, at de støttede sagen.

Demonstration mod udrejsecenter på Langeland ved Christiansborg i København. Stifter af Facebookgruppen, Morten Skovhus, var naturligvis også tilstede. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Foruden den meget professionelle, strategiske planlægning har facebookgruppen også være udstyret med såkaldte moderatorer, der har slettet opslag - ganske som man kender det fra større virksomheder. Her har fire personer fra, hvad Morten Skovhus kalder "styregruppen", siddet på skift 24 timer i døgnet og holdt snor i debatten.

- Jeg vidste, at det var meget, meget vigtigt, at der blev ryddet ud i det her, for ellers ville det fjerne fokus fra det, sagen handlede om. Særligt når det kommer til noget, der tilfældigvis omhandler indvandrere. Det havde nok været nemmere, hvis de havde været svenskere, siger han.

Har rykket facebookkampen ud i virkeligheden

Den store politiske opmærksomhed, der har været på sagen, vil Benjamin Rud Elberth også gerne tilskrive blandt andet facebookgruppen, og de muligheder, den har givet.

- Den har formået at lægge så meget pres rundt i politikernes kommentarfelter, at politikerne selv er blevet nødt til at kommentere i gruppen.

Den virkelige triumf for gruppen er dog, at man har fået rykket folk fra Facebook ud i det virkelige liv.

- Man har tidligere set rigtig mange ”presgrupper”, der i virkeligheden bare blev et ekkokammer, hvor alle var enige om at være sure. Det, der er skælsættende her, er, at man har forstået, at presset skal rykkes ud i det virkelige liv,

- Det er et samlet pres, som man ikke i sidste ende aner om tipper en ministers beslutning, men det har i hvert fald bidraget. Men det gør indtryk på Tesfaye og regeringen, at de kan se sig selv på tv blive interviewet i en storm af buh-råb fra vrede langelændere, siger Benjamin Rud Elberth.

Det var en voldsomt upopulær Mattias Tesfaye, der torsdag skulle forsvare udrejsecenteret overfor langelænderne, da han mødte op til borgermøde i Humblehallen på Langeland.

Han understreger, at det er svært at pege på den helt afgørende faktor for at droppe beslutningen om at lægge udrejsecenteret på Langeland, og at forslaget i forvejen havde fået et flertal imod sig. Man skal heller ikke være blind for, at "Langeland siger nej" også har præsenteret flere partier for en sag, de gerne vil engagere sig i.

- Det, der også er nyt her, er, at den har tiltrukket sig så stor opmærksomhed fra politikere, der er begyndt at gå på stemmejagt i gruppen.

- De vil selvfølgelig ride på vindersagen. Man kan se, at det her er en sag, der flytter stemmer helt konkret, og der er et kommunalvalg lige om lidt.

Skal politikerne frygte de her professionelle græsrodsbevægelser i fremtiden?

- Politikerne skal frygte det her, og vi kommer til at se mere af det her. Nu har borgerne fået færten af, at det her virker. Man har taget magten tilbage, siger Benjamin Rud Elberth og afslutter:

- Jeg håber virkelig, at der også er andre ting end en presgruppe, der har omgjort denne beslutning’.

DR ville gerne have spurgt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, hvorvidt langelændernes koordinerede kampagne har haft indflydelse på, at beslutningen om at placere centret på Langeland er blevet droppet. Men det har desværre ikke været muligt at få en kommentar.

Hvem har brugt hvem?

En af de politikere, der flere gange har lavet opslag i gruppen, er de Konservatives Mai Mercado, der kastede sig indædt ind i kampen mod et udrejsecenter på Langeland. Her er hun blandt andet kommet med frontlinjeberetninger om det møde, Mattias Tesfaye indkaldte partierne til. Hun fortalte også som en af de første langelænderne om beslutningen.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at denne her gruppe har spillet en helt afgørende rolle - naturligvis sammen med den folkelige opbakning, siger hun.

Mai Mercado besøgte sammen med partiformand Søren Pape mandag Langeland. Her blev der sat fokus på, hvad et udrejsecenter kan få af betydning for turismen på øen.

Hun blev selv "trukket" ind i gruppen via kommentarer på sin profil og tags i "Langeland siger nej"

- De har været sindssygt gode til at organisere sig, til at udpege spydspidserne, til at have de rigtige argumenter.

Der er jo kommunalvalg på vej, og I kommer nok ikke helt dårligt ud af denne her sag. Har du brugt langelænderne, eller har de brugt dig?

- For mig som fynbo har det været fantastisk at kæmpe for mit lokalområde, samtidig med at det er i tråd med partiets politik.

Denne gang var I jo på "den vindende side", men kan du godt frygte den dag, I ikke er det, når vi ser en så professionel græsrodsbevægelse her?

- Det er kun godt, når borgere vil bruge deres stemme. Det er stadig godt, selvom det går ud over mig. Det vil jeg fastholde, siger Mai Mercado.

Hvad skal gruppen nu?

Tilbage på Langeland sidder Morten Skovhus fortsat og nyder, at han i morges kunne skifte navnet på sin gruppe til "Langeland sagde nej". Men hvem ved, måske skal navnet snart ændres igen.

- Jeg har faktisk ikke gjort mig de store tanker om, hvad der nu skal ske med gruppen, men nu du spørger, så tænker jeg da, at det måske ville være godt, hvis det blev en gruppe, der fortsat styrkede sammenholdet på Langeland, hvor langelænderne kan komme i kontakt med hinanden, siger Morten Skovhus.

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysning om, at det ikke har været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

FacebookTwitter