Langt flere mænd får HPV-kræft i mandlerne

Mænd har en tre gange højere risiko for at få kræft i mandlerne end kvinderne.

For patienter med en HPV-udløst kræft i mandlerne vil en blanding af stråle- og kemoterapi være behandlingen og i få tilfælde kan en operation kunne komme på tale. (© DR)

Ny forskning fra Rigshospitalet viser, at flere og flere mænd får en HPV-relateret kræftform i mandlerne.

Det betyder, at størstedelen af kræfttilfælde i mandlerne i Danmark i dag skyldes HPV.

- Det, vi ser i perioden fra 2000 til 2010, er en fordobling i antallet af tilfælde af kræft i mandlerne, forklarer Christian von Buchwald, der er professor, overlæge og dr.med. på Rigshospitalet.

Udvikling været kendt længe

Tal fra Aarhus Universitet viser desuden, at op mod 243 danske mænd i 2013 fik konstateret en kræft i mundhulen - i tungen eller mandlerne - forårsaget af HPV.

Det er en stigning på omkring 150 procent siden 2003, hvor 97 fik diagnosen.

At HPV er en stigende årsag til kræft i mandlerne, er ifølge Christian von Buchwald opsigtsvækkende.

Det betyder nemlig, at flertallet af de mænd, der får kræft i mundhulen, ikke som tidligere er ofre for deres livsstil i form af enten alkohol eller tobaksindtag.

- Det er oftest erhvervsaktive, og oftest er det mænd, som bliver ramt. De er cirka i 50-års alderen og har ingen andre øvrige eller kendte sygdomme, og det har ingen forbindelse til alkohol eller tobak, siger han.

Bekræftes af Aarhus

På Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet har læge Pernille Lassen tidligere skrevet ph.d. om netop HPV-relateret kræft i mundhulen.

Hun kan nikke genkendende til det eksplosivt stigende antal af kræfttilfælde forårsaget af HPV blandt mænd.

Kræfttyper i hoved- og halsregionen har generelt altid været en typisk mandesygdom, siger Pernille Lassen.

- Antallet fordeler sig sådan, at der er tre gange så mange mænd som kvinder, og det er altså også tilfældet her, forklarer hun.

Vil stige i fremtiden

Ifølge Christian von Buchwald er der ikke noget, der tyder på, at antallet af kræfttilfælde i mundhulen har nået et maksimum.

Tværtimod tyder det på, at sygdomstilfælde med HPV-forårsaget kræft vil fortsætte med at vokse.

- Vores data tyder desværre på, at sygdomstilfælde med HPV forårsaget af kræft i mandler og tungeroden fortsat vil stige, forklarer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk