Lappeløsning og et (for) lille plaster på såret: Her er borgmestres reaktioner på kompensation

OVERBLIK: 85 kommuner kan se frem til at få penge tilbage fra staten, men borgmestrene er enige om, at der mangler en varig løsning.

Det er både ris og ros, der sendes fra kommunerne mod Christiansborg i dag, efter regeringen vil give 1,4 milliarder kroner i kompensation for udligningen. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

Det er dejligt at få penge i kommunekassen. Men det er ikke noget, der hjælper i længden. Det mener flere af de borgmestre, der i dag har fået udsigt til at modtage millioner fra statskassen.

Pengene er en kompensation for, at mange kommuner vil modtage færre penge i den kommunale udligning. Kommunernes udgifter til ældre og voksne med handicap vil fra 2019 nemlig blive udregnet på en ny måde, at det betyder altså et færre tilskud til mange kommuner.

Helt præcis 85 kommuner, og de får til sammen derfor 1,4 milliarder kroner som plaster på såret.

Men det er ikke lutter rosende ord, der bliver sendt fra kommunerne mod Christiansborg i dag. Herunder kan du læse, hvordan borgmestre over hele landet reagerer på nyheden:

Faaborg-Midtfyn Kommune

I Faaborg-Midtfyn Kommune betyder det, at man over de næste to år får 25 millioner kroner.

- Det er ikke ekstra penge, vi får. Det er penge, vi ikke mister. Det er selvfølgelig godt, men det betyder bare, at vi er tilbage til status quo fra lige før sommerferien, siger Hans Stavnsager (S).

Assens

I Assens Kommune får man 18 millioner tilbage over to år.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) håber, at regeringen nu er blevet klogere i udligningsspørgsmålet.

- Man er blevet opmærksom på, at der er en række uhensigtsmæssigheder i det store og altomfattende udligningssystem, der er mellem kommunerne i Danmark, som har store konsekvenser for os, når der skrues på selv de mindste skruer, siger han.

Hjørring

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) er glad for, at kommunen modtager 20 millioner kroner i kompensation.

- Det er dejligt, at der nu er forståelse for at gå ind og kigge på tallene. Det ville selvfølgelig være bedre at kigge på det hele på én gang, men man skal også være glad for lidt. Så jeg er helt sikker på, at det her er den rigtige vej at gå, siger borgmesteren.

Vejle

I Vejle er borgmester Jens Ejner Christensen (V) godt tilfreds med de godt 19 millioner, der kommer tilbage i kassen, selv om de ikke lige kan bruges omgående.

- Det er jeg rigtig glad for. Det betyder desværre ikke, at vi kan bruge flere penge, fordi vi har i år i vores budget brugt helt op til den serviceramme, som vi er tilladt at bruge, men det er penge, som vi kan lægge til side til eventuelle dårlige tider.

- Det giver os tid til at tænke os om i forhold til, hvordan vi håndterer udfordringen med, at vi i fremtiden får lidt færre penge, siger Jens Ejner Christensen.

Syddjurs

Borgmester Ole Bollesen (S) mener, at de 29,2 millioner kroner, der er på vej i kommunekassen, er et lille plaster på såret.

- Det her er en lappeløsning. Det er virkeligt et symptom på, at vi har et udligningssystem, der slet ikke fungerer, mener Ole Bollesen.

Han opfordrer kraftigt til en egentlig reform af udligningen mellem kommunerne, som han mener er urimeligt hård ved landkommunerne.

- For eksempel har vi i Syddjurs ikke noget socialt boligbyggeri, og så bliver vi straffet for det. Men vi har mange forholdsvist mindrebemidlede, der bor i små landhuse. Det er jo også mennesker, der har brug for social støtte fra kommunen. Og en udligning, der ikke tager højde for det, giver jeg ikke meget for.

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern Kommune kompenseres med godt 26 millioner kroner.

Men det lukker ikke det økonomiske hul, som udligningssystemet har lavet, siger borgmester Hans Østergaard (V).

- Jeg er rigtig godt tilpas med, at vi nu får 26 millioner kroner ekstra i kassen over de kommende to år, men jeg kan også godt se, at så står vi igen med håret i postkasse og mangler de penge.

Han håber, at der følger en ny udligningsreform i hælene på kompensationen. For der er for mange skævheder i det system, vi har i dag, vurderer han.

- Det er den handlemulighed, vi har, og det er der heldigvis også flere og flere, der får øjnene op for. Så jeg tror ikke, der er så meget tvivl om, at det er noget, man kommer til at arbejde med – også inden for en overskuelig fremtid, siger Hans Østergaard.

Varde

I Varde betyder det knap 17 millioner kroner ekstra over de næste to år. Venstre-borgmester Erik Buhl kalder millionerne "et meget lille plaster på et stort sår."

- Det er da bedre, at der kommer et plaster på, end der bare er et stort åbent sår. Men det her fortæller endnu en gang, hvor vigtigt det er, at der bliver taget gennemgribende fat om det her, siger Erik Buhl.

Sønderborg

Sønderborg er den kommune i hele landet, der kan se frem til flest penge, nemlig 38,2 millioner kroner.

Og selvom den socialdemokratiske borgmester Erik Laurtizen er glad, løser det ikke kommunens langsigtede problemer, siger han:

- Det pynter på kassebeholdningen, men tilbage står bare, at det løser ikke den langsigtede udfordring med, at vores udgifter til velfærd vokser hurtigere, end vi kan følge med til.

Aabenraa

I Aabenraa kan kommunen se frem til 27,2 millioner kroner. Og selvom det glæder borgmester Thomas Andresen (V), peger han også på, at pengene langt fra kan dække udgifterne.

- Taget i betragtning af, at vi mister 40 millioner kroner i udligning i forhold til, at vi har befolkningsfremgang i Aabenraa Kommune, så giver det sig selv, at 27 millioner kroner ikke lukker det hul, siger Thomas Andresen.

Bornholm

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) er glad for, at der er endnu et område, der nu bliver kompenseret, men mener dog, at man ikke er i mål endnu.

- Sidste år blev vi kompenseret for udlændingeuddannelseskrav, nu kommer det næste så, men der er jo fire områder i alt, så der er stadig et stykke vej endnu, siger hun.

Kompensationen viser dog, at det kan betale sig for kommunerne at gå sammen om en fælles sag, mener Winni Grosbøll.

- Det giver gennemslagskræft, når vi er flere kommuner, der går sammen om den samme dagsorden, siger hun.

Lolland

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland kommune, ser frem til at modtage 26 millioner.

- Pengene er med til at holde hånden en lille smule mere under den udfordring, som Lolland har, blandt andet i den sociale sammenhæng, der gør, at vi har store økonomiske udfordringer. Så de 13 millioner, som vi får hvert år, kan være med til at holde hånden under Lolland.

Guldborgsund

Dansk Folkepartis folketingsmedlem og viceborgmester Rene Christensen fra Guldborgsund glæder sig også over, at kommunerne nu får en håndsrækning på 25 millioner kroner.

- Men at lave sådan nogle engangsbetalinger løser ikke problemet. Det løser problemet lige her og nu, og det er jo sådan set positivt. Men når så mange partier anerkender, både regeringen og nu også Socialdemokratiet, at der er en fejl i udligningssystemet. Skal vi så ikke til at lave et nyt udligningssystem?, siger han.

Facebook
Twitter