Lars Findsen i ny bog: PET’s juridiske chef tilbød mig aftale

Ifølge Lars Findsen ville PET have ham til at tilstå og fortælle om pressens hemmelige kilder.

8. december 2021.

Lars Findsen er netop landet i Københavns Lufthavn fra tur i arbejdsregi, da han ved tolden bliver opsøgt af en civilklædt betjent med mundbind fra PET’s specialiserede aktionsstyrke.

Han bliver bedt om følge med, og inde i toldlokalet får han af flere civilklædte betjente at vide, at han er anholdt og skal aflevere sin telefon.

Lars Findsen bliver sigtet efter den alvorlige paragraf 109 i straffeloven, der handler om at afsløre statshemmeligheder.

Anholdelsen er kendt stof. Det samme er det faktum, at Lars Findsen dagen efter i allerdybeste hemmelighed bliver fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre.

Men ifølge Lars Findsen forsøger PET at lave en aftale med ham for blandt andet at få viden om hemmelige kilder, der lækker oplysninger til pressen.

Det skriver han som noget af det første i sin nye bog 'Spionchefen - erindringer fra celle 18', hvor han fortæller om sin første afhøring på Gentofte Politistation nord for København.

- Inden vi går i gang, skal jeg dog først tale med PET, siger de. En mand og kvinde kommer ind. Jeg kender manden, der er den øverste juridiske chef i PET.

- De siger, at anklagemyndigheden måske vil se på min sag med mildere øjne på to betingelser: At jeg tilstår noget, og at jeg fortæller, hvem pressen har som kilder i PET, skriver han i bogen.

På det tidspunkt har pressen offentliggjort flere artikler baseret på anonyme kilder fra efterretningstjenesterne.

Findsen fortæller, at han sammen med sin advokat Lars Kjeldsen ser vantro på dem, fordi han ikke vil tilstå noget, han ikke har gjort.

- Og jeg har ikke nogen viden om, hvilke kilder pressen måtte have ude hos jer i PET, skriver han i bogen om samtalen med PET.

Det er derefter Lars Findsens opfattelse, at PET-medarbejderne forsøger at trække i land ved at sige, at 'anklagemyndigheden vist alligevel ikke kan love den slags'.

Navnet på den juridiske chef er ikke angivet i bogen, men der er tale om Rasmus Kieffer.

Lars Findsen fremlægger i bogen ikke dokumentation for, at mødet er foregået sådan. Det er hans erindring.

Ifølge DR's oplysninger er det korrekt, at den øverste juridiske chef var til stede.

Bogen kommer som trold af æske

Det er første gang, at Lars Findsen fortæller detaljeret om sit syn på den sag, der kan koste ham flere års fængsel.

Han blev den 16. september tiltalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger og for at have overtrådt sin almindelige tavshedspligt over for to journalister og fire privatpersoner.

Bogen er fortalt til JP-journalist Mette Mayli Albæk, efter Lars Findsen blev løsladt fra Hillerød Arrest i februar i år.

Her sad han varetægtsfængslet i 71 dage, fordi han ifølge Københavns Byret ikke måtte kunne påvirke politiets efterforskning.

Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Der har ikke været nogen foromtale af bogen, der kan købes allerede fra i dag.

Ifølge DR's oplysninger har efterretningstjenester og andre myndigheder ikke fået forelagt Lars Findsens udtalelser i bogen.

DR har forsøgt at få en kommentar til Lars Findsens påstand fra Politiets Efterretningstjeneste.

I en skriftlig udtalelse siger PET:

- PET ønsker ikke at udtale sig om detaljer i en straffesag, som i øjeblikket verserer ved domstolene.

Forsvarer Lars Kjeldsen vil ikke kommentere oplysningerne.

DR har netop udgivet en ny dokumentar om sagen. Se den på DRTV:

Mørklagt: Spionchefens hemmeligheder

Tilsynssag fik Findsen hjemsendt

For offentligheden tog hele sagskomplekset med Lars Findsen sin begyndelse en formiddag i august 2020.

Her offentliggjorde det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en pressemeddelelse.

På fire opsigtsvækkende sider oplistede tilsynet en række alvorlige kritikpunkter af FE.

Tilsynet mistænkte blandt andet, at FE i strid med loven kan have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.

Den daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) hjemsendte øjeblikkeligt fem ledende medarbejdere i FE – herunder FE-chef Lars Findsen.

De fem medarbejdere blev fritaget fra tjeneste, mens en kommission fik til opgave at undersøge, om tilsynets mistanke holdt stik.

Samtidig begyndte de danske medier at grave i, hvad der lå bag tilsynets kritik af FE og en kommission blev sat at undersøge, om tilsynets mistanke holdt stik.

Efter knap et års arbejde frikendte kommissionen den 13. december 2021 ledelsen i FE. Der var ikke noget at komme efter, lød det.

På det tidspunkt var Lars Findsen dog blevet anholdt og sigtet i sagen om at have talt over sig.

Retskorrespondent: Endnu et kapitel

Ifølge DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, er der tale om endnu et historisk kapitel til en i forvejen historisk sag.

- Jeg tror, at han har haft et behov for at give sin version af sagen. Siden han blev løsladt, har han udsendt skriftlige udtalelser.

I bogen kommer Lars Findsen ikke ind på de konkrete anklagepunkter, han står overfor.

- Det er en bog, der beskriver forløbet op til hans hjemsendelse. Den beskriver også hans tid i fængslet, og hvordan han ser på nogle af beslutningstagerne her i landet. Der er også opsigtsvækkende oplysninger om tiden op til hans hjemsendelse i 2020 og hans første afhøring hos politiet, da han blev anholdt i lækagesagen.