Lars Findsen vinder juridisk slagsmål om placering af straffesag

Anklagemyndigheden lider nederlag om, hvor Lars Findsens straffesag skal foregå.

Lars Findsen nægter sig skyldig. (Arkivfoto) (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen har vundet en lille sejr i sagen, hvor han er tiltalt for at røbe statshemmeligheder til danske journalister.

Højesteret har nemlig i dag afgjort, at hans straffesag skal flyttes fra Københavns Byret til Retten i Lyngby.

I september blev den suspenderede chef for FE tiltalt for at have overtrådt straffeloven i seks tilfælde. Han nægter sig skyldig.

Fem gange skal han have ifølge tiltalen have røbet statshemmeligheder, mens han i et tilfælde beskyldes for at have overtrådt en anden bestemmelse i straffeloven om tavshedspligt.

Vil have friske øjne på

I straffesager er det normalt geografien, der bestemmer, hvilken domstol der er den rigtige.

Og da flere af de påståede lækager er sket i Charlottenlund, som er i Lyngbys retskreds, har Lars Findsens forsvarere ment, at spørgsmålet er så principielt, at Højesteret burde se på sagen.

Et andet argument fra Findsens lejr har været, at da Københavns Byret tidligere har behandlet forløbet om Findens varetægtsfængsling, er byretten i hovedstaden for meget fedtet ind i sagen.

I afgørelsen har Højesteret lagt vægt på, at fire ud af fem i sagens hovedforhold skulle være foregået i Lars Findsens hjem, som ligger i Charlottenlund, og at derfor er mest oplagt, at den foregår i Lyngby.

Omvendt mener anklagemyndigheden, at det giver mest mening, at det er Københavns Byret, der behandler retssagen, fordi anklagen er så usædvanlig.

- Hertil kommer, at der er tale om en særdeles sensitiv sag, hvilket taler for at begrænse den personkreds, der har kendskab til sagen, mest muligt, lyder argumentet fra anklagemyndigheden.

Hvorfor skulle han anholdes i lufthavnen?

Der er flere interessante detaljer i Højesterets afgørelse.

Blandt andet bekræfter landets øverste retsinstans, at PET installerede rumafhøring i Findsens hjem fra april til december 2021.

For at finde frem til om der var en særlig grund til, at retssagen skulle køre i Københavns Byret, ville Lars Findsens advokater vide, hvorfor eksspionchefen blev anholdt Københavns Lufthavn i december 2021, da han kom hjem fra en udlandrejse.

Det har anklagemyndigheden ifølge afgørelsen ikke ønsket at svare på.

I en skriftlig kommentar udtaler statsadvokaten i Viborg, Jakob Berger Nielsen, at man tager afgørelsen til efterretning.

- Anklagemyndighedens indstilling var, at sagen havde værneting i København. Nu har Højesteret besluttet, at sagen skal føres ved Retten i Lyngby. Det tager vi til efterretning og fortsætter sagen ud fra det, lyder det.

Sagen var berammet i Københavns Byret, der har afsat 28 retsmøder til sagen fra 30. oktober i år til frem til marts 2024.

Det er uvist, hvornår sagen skal for ved Retten i Lyngby.