Lars Hedegaard frifundet for racisme

Lars Hedegaard slipper for at betale en bøde for racistiske udtalelser efter frifindelse i Højesteret.

Lars Hedegaard slipper for at betale en bøde for racistiske udtalelser efter frifindelse i Højesteret. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Højesteret frifinder formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard for racistiske udtalelser. I landsretten blev Hedegaard idømt en bøde på 5000 kroner.

Dommen er faldet fredag klokken 12 og sætter dermed endeligt punktum i sagen, som stammer fra 2009.

Sagen drejer sig om en udtalelse fra Lars Hedegaard om, at "piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far".

Udtalelsen blev bragt i et interview, som blev offentliggjort på hjemmesiden snaphanen.dk.

En overtrædelse - isoleret set

Højesteret mener dog ikke, at anklagemyndigheden i tilstrækkelig grad har bevist, at Lars Hedegaard var klar over, at hans udtalelser ville blive offentliggjort, og derfor bliver han frifundet. Højesteret omstøder dermed en dom fra Østre Landsret, hvor Lars Hedegaard blev idømt en bøde på 5000 kroner.

Højesteret fastslår dog i dommen, at udtalelserne isoleret set er en overtrædelse af straffelovens racismeparagraf.

Uagtsomt ikke forsætligt

Landsretten fastslog i sin dom sidste år, at Lars Hedegaard burde have indset, at hans udtalelser ville blive offentligt udbredt til en videre kreds.

Det er Højesteret sådan set enig i, men det betyder kun, at Lars Hedegaard har handlet uagtsomt og ikke forsætligt. Det gør en stor forskel i juridisk sammenhæng.

Lige nøjagtig forskellen mellem uagtsomhed og forsætlighed betyder nemlig, at Lars Hedegaard ikke kan dømmes for racisme, da det ville kræve, at han bevisligt havde handlet med forsæt.

/ritzau/