Lars Hedegaard: Min attentatmand var naturligvis ikke en ensom ulv

Det kommer på ingen måde bag på Lars Hedegaard, at hans formodede attentantmand fra 2013 er involveret i terrorsag.

Lars Hedegaard er ikke overrasket over, at manden, der i 2013 forsøgte at skyde ham, er en del af et større terrornetværk. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Basil Hassan, der er mistænkt og efterlyst for attentatforsøg på journalist og islamkritiker Lars Hedegaard i 2013, er ifølge DR's oplysninger central i en ny terrorsag, der i dag førte til to anholdelser i og omkring København.

Den 31-årige dansk-libaneser Basil Hassan er mistænkt for at have bestilt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat.

Den mistanke overrasker på ingen måde Lars Hedegaard.

- Jeg har hele tiden troet, at han jo ikke bare var en ensom ulv, der fandt ud af, at nu ville han for resten slå mig ihjel. Jeg har hele tiden regnet med, at han selvfølgelig opererede efter ordrer fra magter uden for Danmark eller systemer af muldvarpe her i landet. Men altså formentlig fra udlandet. Det har jeg hele tiden troet, siger Lars Hedegaard.

Bassil Hassan forklædte sig i 2013 som postbud og foregav at skulle aflevere en pakke til Lars Hedegaard. Da Hedegaard åbnede døren for at modtage pakken, affyrede Basil Hassan i stedet skud, der ramte lige forbi.

Dansk-libaneseren formåede at flygte ud af landet, ifølge politiet til Libanon og senere Syrien, hvor han sluttede sig til Islamisk Stat. I september 2014 blev Basil Hassan anholdt i en lufthavn i Tyrkiet, men blev løsladt fire måneder senere.

Ikke nok pres på Tyrkiet

Spekulationer gik dengang på, at Basil Hassan blev udleveret til Islamisk Stat i bytte for tyrkere, som terrororganisationen holdt fanget.

De danske myndigheder gjorde dengang ikke nok for at få Basil Hassan bragt til Danmark, mener Lars Hedegaard.

- Det undrer mig, at regeringen i Danmark ikke gjorde mere for at lægge mere pres på Tyrkiet for at få ham udleveret. Så det kan jo være, at straffen for det kommer nu, siger Lars Hedegaard, der frygter, at prisen for den manglende udlevering af Basil Hassan kan blive høj.

- Jeg ved ikke, hvornår der kommer en drone og sender en bombe ud over en fodboldkamp eller en musikfestival, eller hvad det nu kunne være. Og så vil jeg gerne høre, hvad regeringen så vil sige til det, siger Lars Hedegaard.

Dansk politi mistænker flere personer for at være en del af det terrornetværk, der har skaffet droneudstyr til Islamisk Stat.

To af disse blev i formiddags anholdt i og omkring København efter længere tids efterforskning.