Lars Hedegaard om anholdelse: Jeg vil kende hans motiv

Lars Hedegaard er glad for, at anholdelsen af en formodet gerningsmand maner spekulationer om, at attentatet skulle være selvopfundet, i jorden.

- Politiet havde næppe anholdt en person, hvis det var mig selv, der havde fingeret et attentat, som nogen har antydet. Men det er nu mest i udlandet, at det er sket, siger Lars Hedegaard til DR. (© DR)

Lars Hedegaard er glad for, at en formodet gerningsmand er blevet anholdt for drabsforsøget mod ham sidste år.

- For det første vil jeg gerne høre, hvem personen er, og for det andet vil jeg gerne høre, hvad hans motiv kan være for at have gjort det her, siger Lars Hedegaard til DR Nyheder.

Formodet gerningsmand anholdt

Politiet har efter en lang og delvis hemmelig efterforskning anholdt den formodede gerningsmand til drabsforsøget mod den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard Jensen.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den mistænkte blev tilbageholdt i udlandet for to dage siden, fredag den 25. april. Københavns Politi har samme dag gennemført ni ransagninger i Københavnsområdet og to i udlandet.

Anholdtes baggrund

Lars Hedegaard ser frem til at høre om den anholdtes baggrund.

- Jeg vil gerne høre, hvilket miljø han kommer fra, hvad er hans baggrund og omgangskreds. Har han selv fundet på det, eller er der nogen, der har sendt ham i byen for at slå mig ihjel.

På egen hånd

- Jeg forstår på politiet, at deres teori foreløbig er, at han har handlet på egen hånd og altså ikke er blevet bestilt til opgaven af andre, siger Hedegaard.

Han forventer, at de ting vil blive belyst i takt med, at sagen skrider frem.

- Jeg tænker på, om der er en forbindelse mellem gerningsmandens ideologiske overbevisning og hans handlinger. Handler han som islamist, eller hvad kan være begrundelse for det, han gjorde, spørger Hedegaard.

Sagt slemme ting om profeten

Lars Hedegaard forklarer, at han aldrig havde mødt attentatmanden, før han stod i Hedegaards dør med en pistol. Han mener derfor ikke, at der kan være et personligt udestående bag drabsforsøget.

- Min teori er selvfølgelig, at han har gjort det, fordi jeg har sagt nogle slemme ting om profeten. Det vil jeg gerne have bekræftet eller afkræftet, siger han.

Lars Hedegaard blev forsøgt myrdet i sin opgang den 5. febuar 2013. Her blev han overfaldet af en mand i en rød jakke, som Hedegaard troede var et postbud.

Manden skød ifølge Hedegaard en gang, men herefter stod han og fumlede med pistolen. Det endte i håndgemæng mellem de to mænd, og til sidst flygtede manden til fods, har Hedegaard fortalt.

Maner spekulationer i jorden

- Jeg er også glad for det på den måde, at der har været visse spekulationer i pressen og andre steder om, at jeg selv har fundet på det her attentat.

- Politiet havde næppe anholdt en person, hvis det var mig selv, der havde fingeret et attentat, som nogen har antydet. Men det er nu mest i udlandet, at det er sket, siger Lars Hedegaard.

- Det kan der nu forhåbentlig blive rammet en pæl igennem, siger han.

Politiet orienterede Lars Hedegaard få minutter før de udsendte pressemeddelelse om, at en formodet gerningsmand er blevet anholdt.

- Jeg ved i øjeblikket meget lidt om omstændighederne, selvom politiet ringede til mig lidt i syv, så har de ikke sagt andet til mig, end det der står i pressemeddelelsen, der blev sendt ud klokken syv, siger han.

En mand forklædt som postbud forsøgte at skyde Trykkefrihedsselskabets daværende formand, Lars Hedegaard på hans bopæl på Frederiksberg. (Foto: Claus Bech © Scanpix Denmark) (Foto: Claus Bech © Scanpix Denmark)

Lars Hedegaard er kendt for sine antiislamistiske holdninger. Han er historiker, journalist og forfatter. Han er en en flittig deltager i debatten om ytringsfrihed, og har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden 2004, men stoppede som formand tidligere i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk