Lars Løkke: 'Beskæmmende' at russiske politikere vil forbyde dansk Putin-kritisk forening

Udenrigsministeren kræver forklaring fra Ruslands ambassadør.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tager afstand fra den russiske indstilling om, at erklære Danske Venner af et Demokratisk Rusland for en "uønsket organisation". (Foto: John THYS / AFP) (Foto: © JOHN THYS, Ritzau Scanpix)

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) retter nu en kras kritik mod Rusland, som reaktion på, at russiske politikere vil bandlyse en dansk Putin-kritisk forening.

En politisk kommission har nemlig indstillet, at Danske Venner af et Demokratisk Rusland erklæres som en "uønsket organisation", som vil gøre det ulovligt at være aktiv i foreningen.

- Det er beskæmmende at se. Det er på alle måder også trist, at man lukker ned for opposition. Men at man så også rækker armene ud i andre lande og erklærer foreninger, der er funderet, i det her tilfælde i Danmark, for uønsket. Det tager vi på det skarpeste afstand fra, siger udenrigsministeren.

DR beskrev tidligere i dag, at to af foreningens bestyrelsesmedlemmer, der opholder sig i Danmark midlertidigt, har forladt deres poster i foreningen. De frygter nemlig at blive retsforfulgt, når de på et tidspunkt vender tilbage til Rusland, hvis foreningen erklæres som en "uønsket organisation.

Lars Løkke Rasmussen kræver nu, at den russiske ambassadør kommer med en forklaring på, hvorfor foreningen er indstillet til at blive forbudt i Rusland til møde i Udenrigsministeriet.

- Der kan jo ikke være to meninger om denne her sag fra et dansk perspektiv. Det er på alle måder rædselsfuldt. Og det skal vi sige fra overfor i klar tale, siger han.

Sagen skal drøftes i Det Udenrigspolitiske Nævn

Også Michael Aastrup Jensen (V), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn reagerer stærkt på, at en politisk kommission i Rusland vil forbyde en dansk forening.

- Det er totalt uacceptabelt. Og det er også derfor, at vi bliver nødsaget til at råbe så højt op, vi overhovedet kan, diplomatisk, siger han.

Michael Aastrup Jensen vil nu tage sagen med Danske Venner af et Demokratisk Rusland op i Det Udenrigspolitiske Nævn, der holder møde i dag klokken 14.00.

- Jeg vil tage denne her sag op med udenrigsministeren, fordi jeg synes, den er så alvorlig. Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at foreningen ikke bliver forbudt, og at den stadigvæk skal fortsætte sit arbejde, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Danske Venner af et Demokratisk Rusland har eksisteret siden foråret 2022, hvor de blandt andet har arrangeret demonstrationer foran den russiske ambassade i København i støtte for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj. Foreningen er CVR-registreret og arbejder for at fremme demokrati i Rusland.

Udenrigsministeriet skal nu tale med Ruslands ambassadør

En politisk kommission i Rusland har foreslået den statslige anklagemyndighed i Rusland, at erklære den danske forening for en "uønsket organisation". Selvom den endelige afgørelse ikke er kommet endnu, forventer Katrine Stevnhøj, der er ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, at retssystemet vil være på linje med politikerne.

- Når vi ser på de her sager, så er det mere en bureaukratisk og formel proces, mere end der er nogen, der skal tage stilling til det. Det russiske retssystem er styret fra oven. Men det giver en kulisse af, at der er en retssikkerhed, der reelt ikke er der, siger hun.

Lars Løkke Rasmussen håber alligevel, at en samtale mellem Udenrigsministeriet og den russiske ambassadør i Danmark kan have betydning for foreningens skæbne.

- Det giver jo god mening at få sagt til den russiske ambassadør her i byen, at vi ved godt, hvad det er I går og planlægger med. Det synes vi virkelig, I skulle lade være med. Det sender på alle måder et rigtig, rigtig skidt signal, hvis en dansk demokratisk forankret forening bliver erklæret uønsket i Rusland.

Den russiske ambassade i Danmark oplyser til DR, at de ikke har information om, hvornår der falder endelig afgørelse i sagen om at erklære den danske forening som en "uønsket organisation".