Lars Løkke om danske dræbte i Sri Lanka: 'Det fylder mig med smerte og sorg'

Vores bange anelser er desværre blevet bekræftet, udtaler statsministeren.

'En tragedie' kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eksplosionerne i Sri Lanka i en pressemeddelse fra Statsministeriet.

- Vores bange anelser er desværre blevet bekræftet, idet der er danskere blandt ofrene, udtaler han.

De otte eksplosioner, der af myndighederne betragtes som et terrorangreb, har i alt kostet 207 mennesker livet. Tre af dem er danskere, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Det fylder mig med smerte og sorg. Det er umuligt at sætte sig ind i det mareridt, de berørte går igennem lige nu. Det er så uendeligt trist og forfærdeligt at tænke på de familier, der i dag er blevet slået itu, lyder det fra statsministeren.

Afbrudt ferie

Han afbrød tidligere i dag sin påskeferie og rejste fra Færøerne hjem til Danmark, efter det stod klart, at danskere var blandt de omkomne i Sri Lanka.

Her til aften holdt han et kort pressemøde, hvor han gentog kondolencerne. Statsministeren oplyser, at danske myndigheder gør alt, hvad der kan gøres fra dansk jord, for at hjælpe danskere i Sri Lanka.

Udenrigsministeriets Borgerservice vurderer, at der befinder sig 2.000 danskere i Sri Lanka. De opfordres til at følge anvisningerne fra de lokale myndigheder.

I aften klokken 19.48 sender Forsvaret et fly til hovedstaden Colombo. Danmark har ingen ambassade i Sri Lanka, men den norske ambassade har stillet deres faciliteter til rådighed.

Det er dette fly, Forsvaret sender til Sri Lanka her til aften.

På flyet vil der blandt andet være repræsentanter fra politiet, Udenrigsministeriet og det akutte beredskab om bord for at bistå danskere i landet. Der vil blive etableret en krisestab i hovedstaden Colombo.

Lars Løkke Rasmussen siger på pressemødet, at det nu er vigtigt at stå sammen om at bekæmpe voldelig ekstremisme og terror.

- Det sande skel går mellem på den ene side vold og fanatisme og på den anden side fred og medmenneskelighed. Det ville jeg holde fast i. Uanset om volden rammer kristne, muslimer, jøder eller ateister, siger han.

Otte eksplosioner

Tre eksplosioner raserede klokken otte dansk tid luksushoteller i hovedstaden Colombo, og på samme tid blev tre kirker ramt af eksplosioner.

To af kirkerne ligger tæt på byen, mens den sidste ligger på Sri Lankas østkyst. Grundet påskemesse var kirkerne fyldte.

To yderligere eksplosioner ramte cirka tre timer senere i forstæder til Colombo, der begge var i mindre omfang.

Den sidste eksplosion skete, da politiet forsøgte at arrestere en gruppe mulige gerningsmænd.

Der er fortsat ingen, der har taget skyldes for eksplosionerne. Den srilankanske forsvarsminister, Ruwan Wijewardene, kalder angrebene for 'terror'.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter