Lars Løkke Rasmussen: Afghaner-billedet er blevet misbrugt

Som ung formand for Venstres Ungdom rejste statsministeren på en farlig, spændende og til tider absurd tur til Afghanistan.

Billedet af Lars Løkke Rasmussen fra 1988, hvor han står med et AK47-gevær i hånden, flankeret af afghanske mujahedinere. (Foto: © Jørn Stjerneklar, Mayday Press)

I mange år har der floreret et billede af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvor han står med et sovjetisk stormgevær AK47 i hånden. Han er flankeret på begge sider af afghanske mujahedinere og er iført traditionel pakistansk klædedragt.

Billedet er ofte blevet brugt af Lars Løkke Rasmussens politiske modstandere til at påstå, at han støttede fundamentalistiske kræfter som Taleban. Men det passer ikke, siger Lars Løkke Rasmussen i dag:

- Jeg har det fint med billedet. Men ikke med den måde, det er blevet misbrugt på. Vi støttede en lokalbefolkning mod en besættelsesmagt, siger Lars Løkke Rasmussen til P1 Dokumentar.

En eventyrrejse

Billedet er taget i de golde og øde bjerge på grænsen mellem Pakistan og Afghanistan, hvor rejsen foregik.

- Jamen, det var på mange måder en eventyrrejse i det her på en og samme tid smukke, men også ødelagte landskab, siger Lars Løkke Rasmussen.

Fotograf og journalist Jørn Stjerneklar, der var med på turen, husker billedet alt for godt - det er nemlig det billede, han har solgt bedst - nogensinde - selvom det i følge ham selv ikke er et særlig godt billede:

- Det er et tilfældigt snapshot, som Mujahedin oprørslederen bad mig om at tage. Han ville gerne have et billede, hvor han selv og den danske VIP-gæst poserede med våben, så jeg trykkede på udløseren, siger han.

Alternativ til Operation Dagsværk

Billedet stammer fra en researchtur til Afghanistan i 1988. På det tidspunkt var Lars Løkke Rasmussen 24 år gammel og formand for Venstres Ungdom (VU), som sammen med andre borgerlige ungdomsorganisationer var på udkig efter et alternativ til indsamlingskampagnen Operation Dagsværk, som dengang var domineret af venstrefløjen og ikke mindst Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU).

- DKU var superdygtige, og de satte sig på alt. Lærlinge for Fred, Handelsskoleelever for fred og alle mulige for fred, men de facto var over halvdelen af de unge organiseret i DKU, siger Lars Løkke Rasmussen.

Alternativet blev landsindsamlingen SPA 88 - Skoleprojekt Afghanistan - på landets gymnasier. Det kom i stand ved hjælp af Dansk Afghansk Venskabsforening, hvis formand hed Abdul Wahid Pedersen. Men først skulle Lars Løkke Rasmussen til Afghanistan for at besøge de skoler, der skulle have støtte fra danske gymnasieelever.

Kold tyrker på rejsen

Turen starter absurd. En helt ukendt person dukker op i Kastrup, da det lille danske selskab skal af sted. Det er Abdul Wahid Pedersens bror, Kimmo Pedersen. Han er alkoholiker og sendt af sted af sin bror for at blive tørlagt. Det blev han i løbet af få dage, og det var både uhyggeligt og fascinerede at opleve, husker Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg har aldrig været tæt på nogen, der har kæmpet sig ud af et massivt misbrug på få døgn ved simpelthen at tørlægge sig selv og det var det, han gjorde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kimmo Pedersen har været tørlagt i 21 år. Han beskriver sig selv dengang som en drukkenbolt, der havde brug for en tur til et land, hvor man ikke få noget at drikke - Afghanistan. Han husker Lars Løkke Rasmussen som en god kammerat:

- Vi hyggede os og grinte af de samme ting. Han gav mig penge til at købe en klump tjald og nogle bajere på hotellet. Der var ingen smalle steder, siger Kimmo Pedersen til P1 Dokumentar.

Tæt på krigen

Turen gik med fly til Pakistan og herfra sammen med en gruppe afghanske oprørere til fods, på hesteryg og med firehjulstrækkere over bjergene til Afghanistan. Det var en krigszone, og den danske flok var flere gange meget tæt på krigen mellem de sovjetiske invasionsstyrker og de lokale mujahedin-oprørere. Lars Løkke Rasmussen husker en episode fra en tidlig morgen særlig tydeligt:

- Vi så de her russiske bombefly, der fløj ind over sletten, altså i princippet der, hvor vi lige havde været, og kastede bomber. Hvis jeg havde vidst, det var så farligt, ved jeg ikke, om jeg var taget af sted, siger Lars Løkke Rasmussen til P1 Dokumentar.

Beskyldt for at støtte Taleban

Efter endnu flere dramatiske begivenheder, bl.a. en fængsling og en anklage for mord, ender hele rejsegruppen sikkert hjemme i Danmark igen. Det borgerlige modsvar til Operation Dagsværk, SPA 88, blev gennemført, og der blev indsamlet ca. 650.000 kroner.

Lars Løkke Rasmussen har aldrig haft noget med pengene at gøre, selvom han gennem årene er blevet beskyldt for det.

- Jeg skulle nærmest have været dernede med en papkasse med penge, som jeg har givet til Taleban, men det passer selvfølgelig ikke, siger Lars Løkke Rasmussen til P1 Dokumentar.

En del af pengene forsvandt ifølge Abdul Wahid Pedersen i korruption i Afghanistan, men der var 3-400.000 kroner tilbage, som blev brugt efter hensigten.

- Vi fik lavet en skole i Kunar provinsen, som står der i dag, og som vi stadig støtter og har kontakt til, siger Abdul Wahid Pedersen.

Lars Løkke Rasmussen er i dag 51 år gammel og statsminister. Han har aldrig haft et billede af, at det var en demokratibevægelse i vestlig forstand, som han var med til at støtte dengang:

- Vi syntes, det var en god sag, vi satte os bag, og vi valgte også at støtte den mest moderate del. Men jeg har det selvfølgelig dårligt med, at eftertiden forsøger at skabe det her billede af, at det var Taleban og fundamentalisme, vi støttede, for det var det ikke, siger Lars Løkke Rasmussen.

https://www.facebook.com/drp1/videos/1660617544227515/