Lars Løkke Rasmussen skal afhøres i Instrukskommissionen

Lars Løkke Rasmussen var statsminister, da sagen om de adskilte asylpar udspillede sig.

Lars Løkke Rasmussen er i dag folketingsmedlem for Venstre. Nu skal han stille for Instrukskommissionen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skal afgive forklaring for Instrukskommissionen.

Det fremgår af kommissionens hjemmeside.

Lars Løkke Rasmussen skal vidne den 17. september.

Også tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen og tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen skal vidne.

Hun er i dag departementschef i Statsministeriet.

Instrukskommissionen er sat i verden for at undersøge, hvordan den ulovlige instruks, der fremgik af en pressemeddelelse den 10. februar 2016, blev til, og hvem der bærer ansvaret for den.

Pind inviterede sig selv

Tidligere justitsminister Søren Pind (V) advarede tilbage i 2016 daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en instruks i udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ministerium.

En instruks, der viste sig at være ulovlig.

- Jeg orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret over, hvad der foregik i integrationsministeriet.

Sådan faldt ordene fra tidligere justitsminister Søren Pind (V), der har afgivet forklaring i sagen om den ulovlige instruks fra daværende udlændinge- og ingrationsminister Inger Støjbergs ministerium, der uden undtagelse adskilte unge asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Pind erindrer, at advarslen til Løkke blev sendt enten på sms eller telefonisk. Han erindrer ikke præcist, hvornår eller hvordan svaret fra statsministeren lød, men han husker, at Lars Løkke Rasmussen så orienteringen som ubelejlig.

Søren Pind inviterede mere eller mindre sig selv, da han på det sociale medie Twitter tilbage i midten af maj tweetede, at han havde leveret en klokkeklar besked til Inger Støjberg.

Før det tweet var det ikke planlagt, at den tidligere ministerkollega skulle afgive forklaring.

Instruksen om at adskille asylpar blev givet i februar 2016, da Venstre havde regeringsmagten.

Instrukskommissionens undersøgelse handler om, hvorvidt der i 2016 fra Inger Støjbergs ministerium og med hendes vidende blev givet en ulovlig instruks om, at alle asylpar skulle adskilles, hvis den ene var mindreårig.

Ifølge menneskerettighedskonventionen skal hvert par have en individuel behandling.

Hvis du vil forstå sagen, kan du se videoen her:

Facebook
Twitter