Lars Løkke svarede på lytter-spørgsmål: 'Vil du garantere, at jeg kan få hjælp til et bad på helligdage?'

På P1 svarede statsministeren på alt fra klima og grænsekontrol til, om han er bange for Angela Merkel.

Lars Løkke Rasmussen (V) svarede på lytternes spørgsmål i P1 programmet "Ring til Regeringen". Her måtte han både forsvare, hvorfor valget falder på grundlovsdag, og om han vil danne regering med S. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Er du bange for EU og Angela Merkel?

Sådan lød et af lytterspørgsmålene til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han på valgkampens 7. dag deltog i P1 programmet "Ring til Regeringen", hvor lytterne ringer ind og stiller spørgsmål direkte til politikerne.

Spørgsmålet om, hvorvidt Lars Løkke frygtede Angela Merkel, kom fra lytteren Henrik Petersen, som egentlig gerne ville høre, om det var det, der er årsagen til, at Danmark ikke bare afviser flygtninge ved grænsen til Tyskland.

Men statsministeren kunne forsikre, at han hverken var bange for at sætte sig op imod EU eller den tyske forbundskansler, men tilføjede, at det internationale samarbejde er vigtigt for Danmark.

Hvem får ansvar for handikappede, når regionerne er nedlagt?

En anden lytter, Berit, ville gerne vide, hvem der skal tage sig af de handikappede, når regionerne bliver nedlagt, som regeringen lægger op til i deres seneste sundhedsudspil.

Her kom Lars Løkke Rasmussen til kort, for den del er endnu ikke besluttet.

- Det er en udfordring, lød det ærlige svar fra statsministeren, som dog gættede på, at det ville ende med at være staten, der skulle overtage opgaven fra regionerne.

Nadja, som altid har stemt på De Konservative, ville gerne høre Lars Løkke om, hvorfor regeringens klimapolitik ikke var "mere vidtgående".

- Jeg er liberal og har altid stemt konservativt. Men nu er jeg hjemløs, for klimaet er vigtigt, men den plan, der er kommet fra de borgerlige partier, er slet ikke vidtgående nok, lød det fra lytteren.

Lars Løkke Rasmussen opremsede flere tiltag, som blandt andet flere træer og omlægning til økologi, som han mente, måtte overbevise lytteren om, at både Venstre og Konservative tager klimaudfordringen alvorligt.

- Det er den største udfordring vi har, og den skal vi selvfølgelig løse, sagde Lars Løkke og understregede, at Søren Pape Poulsen (K) også "går op i miljø og klima".

Bad på helligdage

En anden lytter fra København ringede ind til programmet med en hverdagsudfordring af de mere tricky. Hun kunne fortælle, at hun er afhængig af hjælp til at komme i bad. Den hjælp kommer tre gange om ugen.

Men hvis en helligdag falder på en hverdag, udebliver hjælpen, og det er til stor gene for lytteren.

- Det lette svar er jo at sige, at du skal banke på døren hos Frank Jensen (S). Men det skal jeg nok lade være med at svare. Men det er nu kommunen, der har ansvaret, og jeg ønsker ikke at detailstyre ude i kommunerne, lød det fra statsministeren.

Anders Hansen ringede også ind, men hans spørgsmål var nu mere en opfordring til Lars Løkke om at sikre flere penge til velfærd ved at skrue voldsomt ned for bureaukratiet.

Det arbejde er allerede i fuld gang, forsikrede statsministeren og tilføjede:

- Der er bestemt rum for forbedring. Vi har derfor også lagt op til at skrue ned for konsulenter i det offentlige.

Selvom en del af spørgsmålene var kritiske, var stemningen god. Men en enkelt lytter var nu ret fortørnet over, at folketingsvalget og valget til Europa-Parlamentet ikke falder samme dag.

Det frustrede også lytteren, at valgdatoen var endt på den 5. juni, der som bekendt også er grundlovsdag, og dermed ville stjæle al opmærksomheden fra "vores nationale festdag".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk