Lasse døde tre dage før sin 16-års fødselsdag: Forældrene kæmper for en sorgorlov

Hvert år mister flere hundrede børn og unge livet og efterlader deres forældre i dyb sorg. 

Lasse og hans mor, Pernille Jensen, sammen i sygesengen, inden Lasse døde af en sjælden sygdom i marts sidste år. (Foto: (privatfoto))

Lasses hylde hænger ude i entréen. Det er et skateboard med en colaflaske og en baseball-kasket ovenpå.

Hans forældre lader det hænge, selvom Lasse døde af en sjælden sygdom den 20. marts sidste år. Tre dage før sin 16-års fødselsdag.

- Han er her jo stadig på en eller anden måde, siger hans mor, Pernille Jensen.

For Pernille og Christian Jensen har det været tungt at åbne døren fra entréen og ud til en virkelighed, hvor Lasse ikke længere triller rundt på sit skateboard.

I stedet ligger han på kirkegården i den østjyske landsby Korning, hvor hans gravsted kan skimtes fra forældrenes køkkenvindue.

At stå op er som at trække en lastbil

I tiden efter Lasses død lå Pernille og Christian Jensens mest på sofaen, lammet af sorg og fortvivlelse. Men virkeligheden bankede hurtigt på døren og mindede dem om, at de hver især havde et job, der skulle passes.

- Det var en kamp. Det var ligesom at trække en lastbil hver morgen for at komme op, siger Christian Jensen, og selv om Pernille Jensen er glad for sine kolleger og sit arbejde, så følte hun sig på ingen måde klar til at gå ind af døren til arbejdspladsen.

- Jeg var usikker og følte, at jeg var blevet revet fuldstændig fra hinanden indvendigt, fordi jeg havde oplevet noget så grimt, siger Pernille Jensen.

Kort før jul stillede ægteparret derfor et borgerforslag, som allerede har fået flere end 7.000 støtter. De mener, at der skal være mulighed for seks måneders sorgorlov for forældre, som har mistet et barn op til 18 år.

Sorgen er den samme uanset alder

I dag er det kun forældre, der har mistet et spædbarn, som kan få sorgorlov, men det giver ingen mening at gøre forskel, mener Pernille Jensen.

- Vi havde jo kendt Lasse i næsten 16 år, da han døde. Og det gør altså lige så ondt som at miste et spædbarn.

I Danmark dør der hvert år mellem 300 og 400 børn og unge i alderen 0-18, og formanden for forældreforeningen 'Vi har mistet et barn', Julie Hildebrandt-Hæsum Bender, er enig.

- Sorgen er den samme. Uanset barnets alder, siger hun.

Forældreforeningen oplever, at en del forældre bliver fyret eller siger op, når de vender tilbage til jobbet, fordi de stadig er tynget af sorg og ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

- Der er rigtig mange nyramte forældre og pårørende, der tror, at der er et tilbud klar, når det værst tænkelige sker, og man mister et barn. Men der er ikke noget tilbud.

Normalt at være ved siden af sig selv længe efter et dødsfald

Ifølge Julie Hildebrandt-Hæsum Bender vil en sorgorlov kunne give forældrene den fornødne ro til at lande på benene og lære at leve med sorgen.

- Vi mener, at der bør indføres en sorgorlov, som minimum skal gælde i seks måneder, siger hun.

Det ligger i tråd med verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefaling om, at man først efter et halvt år kan begynde at varetage almindelige arbejdsrutiner.

Lasse Jensen på sin scooter et halvt år før, han blev syg. Billedet hænger i dag på hans gravsten på kirkegården i den østjyske landsby Korning. (Foto: (privatfoto))

Maja O'Connor er psykolog og leder af Aarhus Universitets enhed for sorgforskning. Hendes primære forskningsområde er netop sorgreaktioner hos personer, der har mistet en elsket person.

- I det første halve år er det normalt at være helt ved siden af sig selv og at have det rigtig svært, siger hun.

Men sorg er individuel. Og ifølge sorgforskeren kan en orlov være gavnlig for nogle, mens det for andre rent faktisk vil være bedre at komme tilbage på jobbet.

- Vi ved, at hvis der bliver fuldstændig tomt i hverdagen og rigtig meget tid til at sørge, kan det også have en negativ effekt, siger hun.

Søvnløse nætter plager stadig efter Lasses død

For Pernille og Christian Jensen er det snart et år siden, de mistede deres søn. De kæmper stadig med at få sorgen til at passe ind i en hverdag med to døtre, jobs og daglige gøremål.

- Jeg har stadig søvnløse nætter, og jeg får mange flashbacks til dengang, vi lå på intensiv-afdelingen med Lasse, siger Christian Jensen og fortsætter:

- Jeg kommer aldrig til at finde mening i Lasses bortgang, men hvis vi kan være med til at sætte fokus på vigtigheden af en sorgorlov, efterlader det trods alt et eller andet.

FacebookTwitter