Lasse vil være sygeplejerske, selvom han ved der mangler hænder: 'Jeg kan sgu godt forstå, at folk ikke gider søge ind'

I år har sygeplejerskeuddannelserne optaget 18 procent færre ansøgere end før coronapandemien.

Lasse Søder fik i morges besked om, at han var kommet ind på drømmestudiet som sygeplejeske. (Foto: Anders Kofod-Jensen © (c) DR)

Lasse Søder ved godt, hvad han går ind til.

I fem år har han arbejdet som portør på først Hvidovre Hospital og senest Rigshospitalet. Han har set, hvor hurtigt sygeplejerskerne løber, og hvor mange hænder der mangler.

Alligevel har han valgt at søge ind på sygeplejestudiet og i morges, da Lasse åbnede sin e-boks, lå der en besked om, at han var kommet ind på professionsbacheloren i Holbæk.

- Jeg bliver sgu nødt til at lave noget, jeg gerne vil, siger han.

I år har landets sygeplejerskeuddannelser optaget 18 procent færre ansøgere end i 2019, som er det mest sammenlignelige år inden corona. Og samme tendens ses ved en række andre velfærdsuddannelser.

Og det undrer ikke Lasse Søder, at færre i år har søger ind som sygeplejerske.

- Jeg kan sgu godt forstå, at folk ikke gider søge ind. Der er jo masser af historier om, hvor hårdt det er at være sygeplejerske, og hvordan man ikke engang har tid til kerneopgaverne, siger han.

- Og det er megaærgerligt, for det er sådan et spændende fag med rigtig mange muligheder.

Både i 2020 og 2021, hvor unges muligheder for at holde sabbatår og rejse var begrænset på grund af corona, havde velfærdsuddannelserne et rekordstort optag, og fik lov til at optage flere end normalt.

Forelsket i hospitalsvæsnet

Lasse Søder drømte i mange år om at blive ambulanceredder og søgte ind på uddannelsen flere gange uden held.

Derfor opfordrede hans kone ham til få arbejde som portør i en periode, så han kunne samle erfaring, og det var dér, hans interesse for sygeplejefaget blev vakt.

- Jeg blev stille og roligt forelsket i hospitalsvæsenet, især fordi der er så mange faggrupper samlet, og man kan lære rigtig meget af hinanden, siger han.

Det gjorde især stort indtryk på ham at se, hvordan folk med forskellige specialiseringer kunne arbejde sammen på for eksempel traumeafdelinger.

- Første gang jeg så en sygeplejerske håndventilere en intensivpatient, så tænkte jeg bare "fuck, det vil jeg gerne det der", siger han.

Og selvom det betyder tre et halvt år på SU, så er Lasse Søder glad for, at han nu skal tilbage på skolebænken.

- I sidste ende handler det for mig om, at jeg skal være glad, når jeg går på arbejde, og jeg føler virkelig at det er det her, jeg skal lave, siger han.

Håber at kunne kæmpe indefra

Lasse Søder har i de fem år, han har arbejdet som portør, haft sin daglige gang på nogle af landets største hospitaler. Han har oplevet, når det skal gå stærkt, og han er vant til at arbejde både aften, nat og weekender.

Den del skræmmer ham som sådan ikke så meget. Men han håber på, at der sker nogle grundlæggende ændringer ved sygeplejerskernes arbejdsforhold, inden han bliver færdiguddannet.

- Jeg håber selvfølgelig, at man dropper tjenestemandsreformen, så sygeplejerskerne kan få en fair løn, siger han.

- Men mest af alt tror jeg egentlig, de fleste sygeplejersker bare gerne vil have nogle flere kollegaer, så de ikke skal løbe så stærkt, og så man kan fordele vagterne lidt bedre, siger han.

I alt er der i år optaget 3323 elever på landets sygeplejerskeuddannelser. Det er 626 færre end 2021 og 714 færre end i 2019.  (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

Det kan dog godt blive svært at skaffe flere hænder, når færre i år har valgt at søge ind på sygeplejeuddannelsen.

Lasse er ikke så optimistisk i forhold til, at der kan komme ændringer fra politisk hold, men han kunne godt se sig selv blive aktiv i fagbevægelsen.

- Politikerne er godt i gang med at ødelægge vores velfærdssystem, men jeg håber på, at jeg kan være med til at ændre noget indefra, siger han.