Lastbiler i byerne giver blodpropper

Når store lastbiler og varevogne spreder deres dieselos i gaderne, øger det antallet af blodpropper. Det viser ny forskning.

Bor du i København og indånder osen fra biler og - især lastbiler, der drøner af sted på vejene, så hold lige øje med helbredet. Ultrafine partikler fra lastbiler og varevogne kan nemlig øge risikoen for blodpropper. (© WATERFRONT Communications A/S)

Når lastbiler og dieselvarevogne indtager hovedstadens gader, er der flere københavnere, der får en blodprop i hjernen.

Det viser ny dansk forskning, der dokumenterer, at københavnerne får flere blodpropper, når der har været mange dieselbiler i byen, skriver Ingeniøren.

Undgå trafikken i stille vejr

Sundhedsforsker Steffen Loft er derfor ikke i tvivl om, hvornår københavnerne bør undgå trafikken:

- Dage med meget trafik og koldt stille vejr er dem, hvor der er mest trafikforurening, og også der hvor risikoen er størst.

Nedbring blodpropper med betalingsring

Sundhedsforsker Steffen Loft har gode råd til, hvordan politikerne kan nedbringe risikoen for blodpropperne.

- Noget strammere lovgivning og betalingsring rundt om byen er et effektivt middel. Det kender man fra Stockholm og London, hvor det nedbragte partikelforureningen med 20-30 procent, siger Steffen Loft.

Undersøgelsen er baseret på detaljerede oplysninger fra hospitalerne om de enkelte blodproptilfælde, som man har sammenlignet med oplysninger fra Danmarks Miljø Undersøgelser om partikelmængden i byluften.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk