Latin er tilbage i gymnasiet

Faget latin har efter nogle magre år med få elever knækket kurven. I år blev næsten dobbelt så mange studenter med latin på højt niveau som for tre år siden.

Faget latin har efter nogle magre år med få elever knækket kurven. I år blev næsten dobbelt så mange studenter med latin på højt niveau som i 2009. (© DR Østjylland)

Da gymnasiereformen i 2005 afskaffede opdelingen i sprogligt og matematisk gymnasium, var faget latin nær blevet afskaffet ved samme lejlighed.

Bunden blev nået i 2009, da kun 56 elever blev studenter med latin på A-niveau i hele landet. Siden er udviklingen gået den modsatte vej.

I denne sommer blev næsten dobbelt så mange studenter med latin på højt niveau, og i 2013 bliver antallet omkring 170, skriver Kristeligt Dagblad.

Respekt for latin

Det oplyser Susanne Høeg, som er Børne- og Undervisningsministeriets fagkonsulent for blandt andet latin i gymnasiet. Hun forklarer den fornyede søgning til latin med, at reglerne for fagvalg er ændret, så det er blevet mere attraktivt for sproginteresserede elever at vælge et tredje og fjerde fremmedsprog, idet flere sprog giver mulighed for at nøjes med at have naturvidenskabelige fag på C-niveau.

- Samtidig er fortidens opfattelse af latin som et verdensfjernt terpefag blandt nutidens gymnasieelever erstattet af respekt og en opfattelse af, at det er et nyttigt fag, siger fagkonsulenten.

Hun oplyser, at det nu er omkring hvert tredje af landets 145 gymnasier, som tilbyder latin på C-niveau, mens det fortsat kun er 12 gymnasier, der har oprettet hold på A-niveau. Det sidste skal dog ses i forhold til, at der lige efter reformen kun var seks hold på A-niveau i hele landet.

Facebook
Twitter