Lauritz blev slået bevidstløs og kastet ud foran en bil: Nu vil S indføre karantæne i nattelivet

I dag begynder retssagen mod de to mænd, som er tiltalt for et overfald på Lauritz i nattelivet.

-Der var så mange tanker i mit hoved. Jeg var på det tidspunkt mest bange for, at han ville komme efter mig igen. Sådan forklarer Lauritz Lindboe Wind om følelserne i dagene efter overfaldet. (Foto: (privatfoto))

En brækket næse, en hjernerystelse og en tur forbi Rigshospitalets Traumecenter.

Sådan endte en bytur i februar for den dengang 19-årige Lauritz Lindboe Wind.

Han var taget i byen med et par kammerater til den københavnske festgade Gothersgade.

Og i dag begynder så retssagen mod de to 18-årige mænd, som politi og anklagemyndighed mener stod bag overfaldet.

Den ene af de tiltalte nægter sig skyldig. Den anden erkender, at han har slået Lauritz og trampet ham i hovedet en gang.

- Jeg håber bare, at retssagen bliver hurtigt overstået, lyder det fra Lauritz LIndboe Wind.

Men selv hvis retssagen er hurtigt overstået, kan Lauritz Lindboe Wind risikere at se de mistænkte gerningsmænd i øjnene igen – endda ved den selvsamme natklub, hvor han blev udsat for vold.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er opmærksom på problemstilligen.

- Vi har set alt for mange eksempler på forfærdelige sager, hvor unge bliver overfaldet umotiveret, og sagen om Lauritz er en af dem. Jeg har selv flere gange haft mødtes med Lauritz og hans mor og hørt historien.

- Den sag og andre sager har gjort stort indtryk på mig og vist, at der er behov for et styrke hensynet til ofrene. Og der er behov for at sætte hårdere ind over for voldsmændene, skriver han i en mail til DR.

Derfor ønsker regeringen at indføre karantæne i nattelivet i en periode for personer, der er dømt for vold.

- Det er eksempelvis fuldstændig uacceptabelt, at personer, der har begået umotiveret overfald, kort tid efter kan færdes i det natteliv, hvor de har begået grove overfald. Derfor vil regeringen i denne folketingssamling fremsætte lovforslag om, at personer, der er dømt for vold i nattelivet, helt kan udelukkes fra nattelivet i en periode på op til to år, skriver justitsministeren.

Statsministeren gik på gaden efter overfald

Overfaldet på Lauritz Lindboe Wind fik allerede tilbage i februar statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.

- Det gør mig så utroligt vred, når jeg hører om flere sager med unge mennesker, der brutalt bliver overfaldet, skrev Mette Frederiksen på sin Facebook-side.

To weekender senere gik statsministeren gennem Hovedstadens festgader med den daværende overborgmester for København, Frank Jensen (S), og flere af områdets beboerorganisationer.

- Men det kan ikke stå alene. Alkohol spiller også en stor og kedelig rolle.

Det var dog en anden løsning, hun præsenterede i sin tale ved Folketingets åbning forleden - den 6. oktober.

- Personer, som begår vold og får en dom, skal også udelukkes fra at komme i nattelivet i op til to år, sagde statsministeren.

Karantæne splitter støttepartier

Regeringens forslag om karantæne i nattelivet møder opbakning fra støttepartiet SF.

- Hvis man begår vold i nattelivet – uanset hvilken karakter det er – så bør det kunne udløse en karantæne. Jeg vil heller ikke afvise, at det også kan handle om vold begået andre steder, lyder det fra partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun understreger dog, at karantænen ikke skal stå alene, men at voldsmændene også skal have hjælp og støtte til at kunne styre deres temperament.

Modsat SF er Radikale Venstre mere skeptiske over for regeringens ønske om at give voldspersoner karantæne i nattelivet.

- Barer og diskoteker kan jo allerede nu udelukke personer fra deres steder, lyder det fra Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre.

- Vi er desuden bekymrede for den nye tendens med dobbeltstraf, hvor man får en ekstra straf ud over den straf, som domstolen har givet. For hvad bliver så det næste?, spørger han.

- Skal man også forbydes at handle i supermarkeder, hvis man stjæler en pose lakridser?, lyder det videre.

- Derfor vil vi spørge, om det her forslag bare er opfundet ved et ministerskrivebord, eller om der rent faktisk er noget fagligt, som anbefaler den dobbeltstraf, som det er. Det er afgørende for, hvordan vi stiller os, siger Kristian Hegaard.

Voldsoffer: Karantæne vil skabe tryghed og omtanke

Selvom Lauritz Lindboe Wind ikke har været i byen på Gothersgade siden overfaldet, har han planer om, at han en dag skal tilbage.

- Når jeg skal derind igen, så vil jeg gerne have alle mine venner med. Jeg skal ikke være alene derinde. Det tør jeg ikke.

Han forklarer, at frygten for at møde dem, der gav ham bank, fylder en del.

Og derfor mener Lauritz Lindboe Wind også, at regeringens forslag om at udelukke voldspersoner fra nattelivet i op til to år vil give ham mere ro i kroppen, når han en dag skal tilbage på Gothersgade.

- Så har jeg ikke en chance for at møde ham, der slog mig ned sidst. Og hvem ved, om han ville gøre det igen? Der er jo nogle, der er ude på et skråplan og vil have hævn.

Han mener også, at forslaget om karantæne vil forebygge vold i nattelivet.

- Jeg tror, at det vil få folk til at tænke en ekstra gang, siger han og fortsætter:

- For eksempel når de ser, at en af deres venner skal til at slås med en eller anden, så siger de ’stop lige, er det virkelig det værd? Vil du gerne være bandlyst fra byen i to år?’.

Det har ikke været muligt at få justitsminister Niels Hækkerup (S) til at uddybe, hvornår regeringens forslag om karantæne bliver fremlagt, og hvordan det skal fungere i praksis.

Facebook
Twitter