Lave sukkerafgifter en bombe under børns tandsundhed

Syre fra sodavand og indtagelse af store slikposer skader børn og unges tænder. Det hænger sammen med den lave sukkerafgift, mener Tandlægeforeningen.

Tandlægeforeningen mener, at de lavere sukkerafgifter er en bombe under børn og unges tandsundhed. (© colourbox.com)

Det er en bombe under især børns og unges tandsundhed, at sukkerafgifterne er faldet hvert år siden 2001.

Det siger Tandlægeforeningens formand Susanne Andersen i en kommentar til nye oplysninger fra Skatteministeriet.

Undersøgelser har vist, at hver syvende teenager i større eller mindre grad har syreskader på tandemaljen.

Større slikposer og sodavandsflasker

- Vi kan se, at portionerne er blevet større gennem de seneste 10 år, og det er vel næppe usandsynligt, at det har noget at gøre med de gradvise afgiftsnedsættelser, siger Susanne Andersen.

Hun nævner, at slikposerne er blevet større, og det samme er sodavandsflaskerne. Mens de største sodavandsflasker for 10 år siden rummede halvanden liter, er de nu på to liter.

Tænder i konstant syrebad

- De store flasker frister især børn og unge til have en sodavand stående og tage en slurk af den med jævne mellemrum. På den måde kommer tænderne i et konstant syrebad, og syren i sodavanden kan i værste fald ætse tandemaljen væk, siger Susanne Andersen.

Ud over syreskaderne er sukker i sodavand og slik en af de store syndere, når det gælder huller i tænderne. Tendensen har i mange år været, at danskerne får færre og færre huller i tænderne, men Susanne Andersen er bange for, at den positive udvikling vil stoppe, hvis indtaget af sukker bliver ved med at stige.

Facebook
Twitter