Laveste antal i 25 år: Svineslagtninger på dansk jord fortsætter nedtur

Der blev sidste år slagtet næsten en million færre svin på danske slagterier end i 2016. Det undrer slagternes forbund.

På trods af sorte tal på bundlinjen hos svineproducenterne fortsætter nedgangen. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

En kedelig tendens i de danske svinestalde er fortsat i 2017, og der er nu nået et nyt lavpunkt.

Færre svin bliver slagtet i Danmark, og niveauet er nu det laveste siden 1992, viser nye tal fra Danske Svineproducenter.

I hele 2017 blev der slagtet 17,3 millioner svin på de danske slagterier, og selvom det kan lyde af meget, er det en stor tilbagegang fra 2016, hvor 18,2 millioner svin blev slagtet.

Forklaringen skal findes i staldenes tilstand, hvis man spørger brancheforeningen Danske Svineproducenter.

- I de seneste år har der ikke været incitamenter til at investere i nye stalde. Så bliver der løbende slidt nogle stalde op, og så bliver der produceret færre og færre grise i de danske stalde, siger direktør i Danske Svineproducenter Nicolaj Nørgaard.

Økonomisk overskud har ikke vendt udviklingen

Miljø- og Fødevareministeriet er i de seneste år kommet branchen i møde på en række områder for at vende udviklingen. Og 2017 har sådan set også været et fornuftigt år økonomisk for svineproducenterne, hvor et lavere udbud af svin har fået priserne til at stige.

Det har dog ikke bragt flere slagtesvin med sig.

- Det tager lang tid at vende sådan en udvikling. Landmændene har været ramt af finanskrisen siden 2008, og branchen har som helhed også tabt mange penge siden 2000, forklarer Nicolaj Nørgaard.

Han håber og tror dog på, at 2017 bliver et vendepunkt på grund af den gode økonomi hos producenterne og en offentlig investeringspulje, der har givet støtte til at opføre nye stalde.

Dertil kommer, at slagterierne med Danish Crown i spidsen lancerer en ny strategi, der skal sikre danske slagterier en fordel i forhold til europæiske kolleger.

- Jeg forventer, at vi kommer til at slagte flere svin i 2018 end i 2017, siger Nicolaj Nørgaard.

Fagforening er uforstående

I Fødevareforbundet NNF, der repræsenterer de ansatte i slagteribranchen, er man både skuffet og uforstående for, at svineproducenterne ikke har fået vendt udviklingen.

- Det er skuffende ovenpå alle de tiltag, der er gjort i forhold til industrien og landbruget. Vi havde en berettiget forventning om, at udviklingen ville vende i 2017, og at vi igen skulle se flere slagtesvin og arbejdspladser i Danmark, siger næstformand Jim Jensen.

Han peger på, at landbruget har fået flere lempelser og investeringspuljer til nye stalde, hvilket i hans optik burde føre til flere slagtesvin. Samtidig påpeger han, at svineproducenterne igen har sorte tal på bundlinjen.

- Man bør jo næsten spørge om, hvorfor i alverden kommer de ikke, de her grise, siger Jim Jensen.

Han medgiver, at de forskellige tiltag har et vist tilløb, og han har derfor håb for, at udviklingen vender i 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk