Laveste antal øjenulykker i over 30 år

Kun fire voksne mænd kom i år ud for en alvorlig øjenulykke nytårsaften - og ingen af dem vil miste synet. Det er det laveste antal øjenulykker i over 30 år.

Kun fire voksne mænd kom i år ud for en alvorlig øjenulykke nytårsaften - og ingen af dem vil miste synet. Det er det laveste antal øjenulykker i 30 år. (Foto: © Jacob Hokland- DR Syd)

Nytårsaften og fyrværkeri er nærmest altid lig med mange alvorlige øjenulykker landet over. Men ikke i år. Kun fire voksne mænd har fået øjenskader i forbindelse med affyring af fyrværkeri denne nytårsaften, og det er det laveste antal i over 30 år.

Det oplyser overlæge John Thygesen fra Rigshospitalets Øjenklinik til DR Nyheder.

- Og den mest glædelige nyhed er, at ingen børn er blevet ramt af øjenskader i år, siger John Thygesen til DR Nyheder.

Ingen af de fire mænd måtte på operationsbordet efter fyrværkeriulykkerne. De har fået alvorlige blødninger eller brandsår, men ingen af dem vil miste synet.

John Thygesen glæder sig over at antallet af ulykker er kommet så langt ned.

- Jeg tror det skyldes at fyrværkeri er blevet dyrere, og det gør måske, at det er fædrene, der affyrer det i stedet for børnene. Samtidig har børn ofte beskyttelsesbriller på, og selv om de selvfølgelig ikke giver 100 procent garanti for at undgå øjenskader, så har de en stor effekt, siger John Thygesen.

De fire mænd, der blev ramt af alvorlige øjenskader, blev indlagt på hospitaler i henholdsvis Glostrup, Næstved, Odense og Århus.

To af øjenskaderne skete i forbindelse med antændelse af såkaldte batterier. Batterierne ekspoderede i begge tilfælde med det samme.

I 2007 var der seks alvorlige ulykker, mens tallet da det var højest ved nytår 1974-75 var 42.