Lavtgående militærfly får folketingsmedlem til at råbe op: 'Den slags skal vi vide på forhånd'   

Hverken danske eller færøske myndigheder var orienteret om overflyvning fra amerikansk fly i færøsk luftrum. Det gør folk lidt utrygge, siger færøsk folketingsmedlem.

Sådan så det ud, da Bodil Jóannesardóttir fangede det på det tidspunkt ukendte fly styre ind over Skálafjørður ved Færøerne den 5. august.

Folk undrede sig, og flere gik til tasterne på sociale medier.

For hvad var det for et lavtgående fly, der brummede sig vej over Færøerne om eftermiddagen den 5. august?

Det vidste ingen øjensynligt: Hverken danske eller færøske myndigheder var nemlig orienteret på forhånd om overflyvningen.

Og dén går ikke, når der er en aftale om, at både danske og færøske myndigheder skal informeres om den slags. Det siger folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det færøske parti Javnaðarflokkurin.

- Det flyver meget lavt. Ingen ved, hvem det tilhører. Man går ud fra, at der er nogen, der ved, at det er et venligtsindet fly, som er en del af en øvelse. Så kommer det frem, at ingen har fået noget at vide om noget.

- Det gør folk lidt utrygge, siger Sjúrður Skaale, der har rejst sagen over for forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Flyet kunne blandt andet ses fra fjorden Skúvoyarfjørður, hvor Ólavur Frederiksen har taget denne video, som det færøske medie, vp.fo, bragte på dagen:

Procedurer er blevet indskærpet

Flyet viste sig at være et amerikansk militærfly.

Nærmere bestemt en Lockheed C-130 Hercules, der kunne ses over Tórshavn og Skálafjørður.

Luftrummet over Færøerne er et fælles anliggende mellem Færøerne og Danmark, og selv om amerikanske fly har lov til at flyve ind i allieredes luftrum, så er det kutyme på forhånd at meddele sin flyveplan.

- Selvfølgelig er de velkomne til at operere, men der foreligger en aftale om, at når man laver den slags øvelser, hvor man er meget tæt på, skal det meddeles både danske og færøske myndigheder, siger Sjúrður Skaale.

I et folketingssvar oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at Forsvarskommandoen ikke på forhånd var orienteret om den amerikanske overflyvning af færøsk område.

Derfor han man fra dansk side heller ikke på forhånd haft mulighed for at informere de færøske myndigheder.

- Forsvarsministeriet har drøftet forløbet med den amerikanske ambassade i Danmark, der har oplyst, at procedurer er blevet indskærpet over for de relevante, skriver forsvarsministeren i sit svar.

Militæranalytiker: Det må være en forglemmelse

Ifølge flere eksperter er der formentlig tale om en procedurefejl fra amerikanernes side.

- Det virker som om, det er en simpel forglemmelse. Noget flyveplanlægning, der er gået galt. Jeg tror ikke, det har været en bevidst provokation fra amerikansk side, siger Jens Wenzel Kristoffersen, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Københavns Universitet.

Han afviser, at der er tale om en krænkelse af Rigsfællesskabets luftrum. Det samme gør major og militæranalytiker Esben Salling Larsen fra Forsvarsministeriet.

Det amerikanske militærfly af typen Lockheed C-130 Hercules er et transportfly, og det var sådan et, der fløj ind over Færøerne. (Arkivfoto) (Foto: © Loic Venance/AFP/Ritzau Scanpix)

Han kalder det en administrativ forseelse, mens selvstændig forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen pointerer, at USA som Nato-land har tilladelse til at flyve i kongerigets luftrum. Derfor er det ikke en krænkelse af vores luftrum.

- Det er en krænkelse, hvis en fremmed stat ikke har tilladelse til at flyve ind et luftrum, men gør det alligevel. Da Nato-landene har permanent tilladelse til at flyve i hinandens luftrum, kan vi ikke krænke hinanden, siger Hans Peter Michaelsen.

Sjúrður Skaale kalder da heller ikke hændelsen for et stort problem.

Men for at undgå at skabe unødig bekymring blandt befolkningen er det nødvendigt, at færøske myndigheder ved, hvad der sker over hovederne på dem. Derfor skal Færøerne orienteres på forhånd, understreger han.

- Hvad ville folk sige i København, hvis der kom et stort, mørkt fly over tæt bebyggede områder?

- Det ville sætte en bekymring i københavnerne, hvis det skete der, mener han.

Den amerikanske ambassade i Danmark skriver i et kort skriftligt svar til DR om sagen:

- Amerikanske militærflyoperatører bestræber sig på at følge alle instruktioner fra den danske regering, når de flyver i Kongeriget Danmarks luftrum. Operatørerne fra en nylig flyrejse misforstod et krav om at give besked på forhånd og har modtaget præciserende instrukser.

DR Nyheder har også spurgt, hvad flyets formål var, men det har vi ikke fået svar på.